donderdag 18 augustus 2016

Nog meer zomergerechten!



Frieslanders


Zomergerechten

dat kunnen ook hete Aziatische recepten zijn hoor!
Daar is het altijd zomer!



سموسے آلو


Samosa

Maak deeg van kikkererwtenmeel met wat zout en gist.
Laat rijzen.

Kneed het deeg terug, maak er balletjes van, rol die goed plat op een met bloem bestoven werkblad en bak ze snel bruin in hete arachide-olie.

Maar wacht!


Samosa met aardappel

Dat staat hierboven in het Urdunees trouwens

Bak ui, knoflook en rode Spaanse peper in arachide-olie.
Kruid op laag vuur met gebroken komijnzaad, geplet korianderzaad en Garam masala.
Doe er blokjes aardappel bij en niet teveel bouillon.
Breng aan de kook, kook de aardappelen gaar, af en toe roerend, en de vloeistof tegelijkertijd zowat wegkokend.

Werk er doperwten door, maak warm, proef op zout en houd warm.

Maak de rand van ongebakken samosa`s nat.
Leg op een helft de aardappel-curry, vouw dubbel en druk de randen goed vast.

Bak aan beide zijden goudbruin in arachide-olie.





Tempeh hapjes


Marineer plakken tempeh in witte wijn, wat zoete rijstwijn, wat Fish sauce en wat Japanse soyasaus, wat tabasco (of beter het pikante kruidenmengsel Nanami togarashi), en flink geperste knof.

Laat uitlekken, haal de plakken door bloem en bak ze in zonebloemolie goudbruin.

Kook de marinade in.

Snijd de tempeh in blokjes en giet er de gezeefde marinade over.



Tortas (sefardische matze) maken met de pastamachine



Snoekbaars, Belgisch



Eindelijk iets normaals...

Maak jus van een gehakt kippenkarkas (aanbakken in boter, water erbij, aanbaksels losroeren, zeven, proeven op zout en peper).

Maak knolselderij-stamp en werk er fijngesneden Gandaham (Hanos) door.

Maak de snoekbaars schoon, dep droog en bestrooi binnen en buiten met peper en zout.
Wikkel de vis in plakken rauwe ham (iets dikker gesneden dan normaal) en bak, eerst rondom op hoog vuur, later op lager vuur, gaar in boter.

Serveer met de opgewarmde jus en met de puree, bestrooid met fijngehakte kervel.



Pimientos del Padrón



Sachertorte

De beroemdste taart
Ontwikkeld door de Weense patissier-hotelier Sacher

Ennuhh, dit vind ik nou echt een zomerse taart


Klop acht eiwitten met 70 gram fijne kristalsuiker heel goed stijf.

Klop de eigelen met 80 gram suiker goed fluwelig.
Klop er dan 150 gram boter door en daarna 150 gram gesmolten maar niet te hete bittere chocolade.

Werk er 150 gram gezeefde bloem door en spatel er daarna voorzichtig het eiwit door.
Stort in een met boter ingevette springvorm en bak in de oven een uur op 180 graden.

Laat wat koelen, uit de vorm, en bestrijk dan het oppervlak met abrikozenjam.

Werk de taart tot slot af door hem van boven te coaten met een laagje gesmolten bittere chocolade en daarop slingertjes van een andere kleur chocolade.



Pimientos del piquillo
Gevuld met garnalen-ham risotto



Biefstuk met anchoïade


Anchoïade

Week ansjovis in melk, laat uitlekken, spoel af en dep droog.
Blend met peterselie en wat sjalot.
Maak er met olijfolie een "mayonaise" van.
Breng op smaak met citroensap en peper.


Biefstuk met anchoïade

Laat een oven waarin een gril zo heet mogelijk worden.
Bestrijk brood met anchoyade, leg er niet te dikke biefstukken op, schakel de oven uit, zet de grill aan en plaats het brood met de biefstukken zo dicht mogelijk onder de gril.
Draai de biefstukken vrij snel (op het brood, niet met het brood).
Draai nog een keer als ze bijna gaar zijn.



Pindasoep met banaan-fufu
Ziet er niet uit maar God wat was het lekker...



Banaansoep

Mexico

Eindelijk iets normaals...


Gebruik kookbananen (die rossige), eventueel groene bakbananen.

Pel de bananen en kook ze 20 minuten in licht gezouten water.

Maak er een dikke puree van met één rauw ei op vijf bananen en zoveel van het kookwater als nodig is.
Kruid met p/z, kruidnagel en oregano.

Vorm er kleine pannenkoekjes van en bak die in zonnenbloemolie of beter palmvet (niet te heet!).
Haal uit de pan en houd apart.

Bak gesnipperde ui, met even later wat knof erbij.
Voeg wat stukjes tomaat toe en stukjes Spaanse peper (liefst Serrano).
Roer even om en voeg flink kippenbouillon toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe er de pannenkoekjes in.

Laat een kwartier sudderen.



Pommes fondantes
Ik heb ze niet heel mooi gelijk gesneden want dan gooi je driekwart weg



Heilbot, forel-eitjes en radijs


Kook eieren hard.

Snij kop kont van radijsjes en leg ze een half uur in koud water.
Afgieten, drogen.

Vul per persoon een half gekookt eiwit met forel-eitjes.

Maak mooie borden met sla, gerookte heilbot, radijs en het gevulde ei.

Eet de heilbot met de radijs, en het ei dus met de forel-eitjes.



Pommes macaire
Had wat regelmatiger gekund...
Zeker gasten en forsch aan de wijn...