vrijdag 9 september 2016

Lekkere dingen voor normale mensen (2)



Ronde rettich


Dus niet voor Smak, Huivers en Retteketet

Eerste aflevering zie eergisteren



Tagliatelle met noten

Tagliatelle con le noci
Italië


Kook tagliatelle in water met zout en wat olijfolie.

Bak langzaam in olijfolie stukjes knof, stukjes Spaanse peper zonder de zaadlijst en pitten, en grof gehakte walnoten, tot de knoflook mooi bruin is.

Serveer over de tagliatelle, met versgeraspte Parmezaan.



Zelfgemaakte runderworstjes in lamsdarm


Snijbonen met aardappel

Noord-Spanje


Zet een koekenpan op het vuur, met olijfolie en flink knof.
Bak in de olie stukken snijboon (sepjes; "Romano bonen") aan en blokjes aardappel.
Voeg vloeistof toe (bouillon, water plus blokje, witte wijn...) en z/p.
Laat garen.

Laat half afkoelen en serveer met witte wijnazijn en stokbrood.


Variaties

Er kan rauwe ham worden meegebakken.

Het kan met in vieren gesneden artisjokharten in plaats van snijbonen.


(Romano bonen, banaan sjalotten, wilde abrikozen: als iemand die namen verkoopt dan weet je dat het een zakkewasser is)



Seitan vormen
Deeg, schrijf, uitrekken
Niet mekkeren dat het rare stukken zijn, dat is altijd zo


Spinkrab Nicolasa

Baskisch
Txangurro Nikolasa


Spinkrab is een grote krab met dunne poten en zonder duidelijke scharen.
En Nicolasa was een beroemde kokkin uit San Sebastian, zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster).
La Cocina de la Nicolasa is een befaamd kookboek.

Kook de krab een kwartiertje in al-kokend zeewater (of water met 30 gr zout per liter).
Giet af en laat koelen.

Haal de poten van de krab en haal het vlees uit de poten.
Haal het buikschild van de krab (losknippen), en haal, terwijl je de krab op zijn rug blijft houden, het corail eruit en het vlees.
Giet het vocht in het lijf door een fijne zeef en bewaar.

Maak het rugschild schoon.

Bak in iets olijfolie gesnipperde ui en knoflook.
Flambeer met Armagnac, doe er een scheut witte wijn (liefst Txakoli, anders witte Vinho verde) bij en laat inkoken met het vocht uit het lijf.

Doe er wat Spaanse mosterd bij (Louit; een soort dragon-mosterd), wat Worcestershire, wat peper en wat geprakte tomaat.
Laat weer inkoken.

Roer er de stukjes vlees door en het corail.

Vul hiermee het rugschild, bestrooi met paneermeel en gratineer in een hete oven.



Iets tussen zoutevis en stokvis
Surinaams


Heek in groene saus

Dat is ook Baskisch, of althans Noord-Spaans
Merluza en Salsa verde


Groene saus

Olie, ui, knof en stukjes groene peper op pekel (bij de Turk maar ook in de super).
Even roerend laten garen.

Paneermeel erbij, flink geknipte peterselie, witte wijn, p/z.

Aan de kook laten komen en vijf minuten zachtjes door laten koken.


Heekfilets bakken enzovoorts.


Nog een fantastisch Baskisch restaurant, waar ze dit serveren: La Hermandad de Pescadores in Fuenterrabia, zie hier
De Broederschap van de Vissers
Het kan allemaal niet simpeler, zie hier



Taro


Meloenjam


Begin met blokjes meloen in niet teveel water te koken tot ze uit elkaar beginnen te vallen, met ietsje kruidnagel en foelie.

Voeg dan suiker toe en kook de jam langzaam in.

Breng op smaak met wat citroen.



Turkse groene pruimpjes meestoven


Noten in honing


Neem heel verse walnoten ("groene", geplukte), verwijder de bast en de dop en ontvlies de walnoothelften.

Doe in een pot, giet er dunne honing over (Dennehoning!) en laat een half jaar staan.

Warm au bain Marie op en vul aan met honing.

Herhaal dit tot de pot drie jaar gestaan heeft.

Warm au bain Marie op, laat koelen, proef en val in zwijm
Dat deden we hier, een paar dagen geleden

Gegeten bij verschillende soorten kaas
Appenzeller! Vacherin fribourgeois!

Moeten nog uitproberen bij ijs en zo...



Harde vlaaibodem


Ach ach ach ach ach wat was het allemaal weer enorm lekker...


En die Huivers maar slepen met die te grote BBQ...

En die Retteketet maar peinzen hoe ze de volgende keer de zaak gaat flessen...

En die Smak maar van shittent naar neptent trekken...