maandag 12 september 2016

Lourdes bedevaart



Die bedevaart begon vroeger in Roosendaal, achter een Belse locomotief
Maar die trein reed gisteren voor het laatst dus
Ik ben heel wat keren mee geweest
Waarom?
Hé! Hoe kom je anders als 15 jarige zonder je ouders in het buitenland?
1962 ja!
Dat lukt je in 2016 nog nauwelijks...

Er gebeurde op dat station van alles
Een gek die in een lantarenpaal was geklommen
Kwam er enkel uit als de bisschop een Onze Vader kwam bidden
Dat deed die dan dus

En onderweg ging er altijd wel iemand dood
In een hoekje gezet, touw onder de kleren tegen van stoeltje flikkeren
Douane: Sst! Eindelijk slaapt ze!
Ja, want een dode was een halve dag oponthoud...



Frankrijk...



Rilettes van varkensvlees


Snijd één op één mager varkensvlees en vet spek in kleine blokjes.
Doe in een zware pan met zout, zwarte gekneusde peperbolletjes, tijm, laurier en water (een halve kop water op een kilo vlees).
Zet op een hete vlamverdeler op klein vuur en laat minstens drie uur staan, zonder deksel, en af en toe omroerend.
Als de inhoud van de pan mooi is gebruind laurier verwijderen en met een stamper er een smeuïg mengsel van maken.
Proef op p/z (gebruik versgemalen zwarte peper).
Laat afkoelen en zet dan minstens een halve dag in de koeling.
Het kan daarna in potten worden bewaard, afgesmeerd met reuzel.
Serveer rillettes altijd met goed stokbrood, augurkjes en een zout- en een pepermolen.



Brancardier vroeger zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
In mijn tijd al zie hierboven, maar wel nog met die riemen
Je moest die lui wel in die karren tillen vanuit hun bed
Dan waren die riemen om je schouders wel handig
Armen onder zieke, riemen vastgrijpen, benen strekken


Rilettes van tamme eend of gans


Snijd de vogel in stukken en snijd de filets van het borstbeen.
Haal het vel van de filets maar laat het vet zitten.
Haal het vel van de poten en de vleugels en laat weer het vet zitten; snijd het vlees van de botten.
Snijd nu alle vlees in blokjes en doe die in een zware pan, met onderin de pan een laag vel met de vette kant naar beneden.
Voeg gesnipperde ui toe (een per eend, twee of drie per gans) en kruid met tijm en vierkruidenmengsel en z/p.
Voeg op een eend 200 cc water toe, op een gans naar gelang het formaat 400 tot 600.
Breng aan de kook en laat op een vlamverdeler en zonder deksel een kleine vier uur staan; roer af en toe om.
Verwijder na twee uur de stukken vel.
Ga verder als boven; gebruik liefst ganzenvet (poelier) in plaats van reuzel.



Daar kenne ze in Mekka een puntje aan zuigen
Afgezien nog van de wijn en de worst

Leuk café gingen we altijd heen
Terras boven het water
Een ober was een broer van Louis de Funes
Even vermakelijk

Eerste keer gevreeën was daar
In die bossen linksboven
Meidje van een Baskische Jezuïeten bedevaart


Ingelegde sardines

Sardines à l`ancienne


Haal sardines uit, was ze en leg ze een uur of zes in pekel (80 gram zout per liter, een liter pekel op 1 kilo vis).
Laat uitlekken, spoel af en laat weer uitlekken.

Dep ze droog en bak ze kort aan beide zijden op hoog vuur in olijfolie.
Laat uitlekken en afkoelen en zout ze licht met zeezout.

Doe ze in een weckfles, goed opeengestapeld, met een schijfje citroen ertussen op elke twee sardines.
Vul de pot af met erg goede olijfolie, sluit en weck.

Laat enkele weken staan en keer de potten af en toe even.

Serveer de sardines met boerenbrood.



De bovenste kerk en de beneden kerk (onder die koepel met dat goud erop)
En daaronder zit weer de Pie Dix (Pius 10), zie volgende foto
In mijn tijd al

Zuid-Europese bedevaarten kwamen met brancards met een kist erop
In die kist een klomp waar allerlei armen en benen uit staken

Je kan zeggen wat je wil
De mensen kwamen gesterkt terug
(En! Ze waren er eens uitgeweest! Verdomd!)
(Kroeg in kroeg uit, rolstoel of niet!)


Hoorntjes van overvloed

Trompettes de la mort
Doodsklaroenen


Blokjes van courget, bleekselderij, meiraapjes en stukjes broccoli -apart- blancheren met iets zout.
Goed uitlekken.

In wat olijfolie knoflook en peterselie aanbakken.
De trompettes erbij en even doorwarmen.
Dan de geblancheerde groenten erin opwarmen.

P/z.



Sterretjes

Étoiles


Meng 100 gram patisseriebloem met 50 gram witte basterdsuiker en een beetje zout.

Snijd er met twee messen 70 gram koude boter door, werk er wat bruine rum door en heel fijn gesneden gekonfijt fruit.
Kneed het deeg snel met kouden handen (handen onder de koude kraan houden), en laat het dan in folie gepakt goed koelen.

Rol er een platte lap van, steek daar sterretjes uit, en bak die op een ingevette plaat 15 minuten op 175°.

Koel op een rooster en bestrooi met poedersuiker.



Papo in grotto

Franco bleef maar op de rand van sterven
Midden in de nacht in het geheim naar Lourdes gebracht
In dat ijskoude water gedompeld
Ter plekke pats dood
Rent een van die nonnen schreeuwend naar buiten
Een wonder! Een wonder!


Alose

Elft


In Nederland, in tegenstelling tot in Frankrijk, weinig gewaardeerd.

Haal de vis uit en maak schoon.

Leg op een ingevette ovenschotel.
Wrijf in met gesmolten boten en bestrooi met z/p.

Bak in een oven op 160 graden en reken met iets meer dan een half uur per kilo vis (bak je meer vissen tegelijk weeg dan de zwaarste vis).

Haal uit de oven, overgiet met gesmolten boter, bestrooi met gehakte peterselie en serveer met citroen.

Kan ook worden gemaakt als Zalm met zuring.



Flacons voor Lourdeswater

De klassieke grap was:
Iemand in een rolstoel dat water in
Komt ie er met splinternieuwe banden uit

Pinochet ging in Londen in een rolstoel het vliegtuig in
In Santiago kwam hij zwaaiend de vliegtuigtrap aflopen
"Zeker een tussenstop in Lourdes gemaakt"