woensdag 21 september 2016

Mosselen (37)



Vandaag de kazen van de laatste weken

Cashel Blue
Ierland


Vondsten, alwéér

Ja, want zie gisteren én eergisteren, en ook nog morgen, en dan ben ik er zowat doorheen


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende
Kan je dagen mee zoet zijn
Dat is nog eens wat anders dan die Yvet Retteketet


Lomboks Kookboek

Lombok is een multi culti wijk in Utrecht
Lees: Marokkanen en Turken voornamelijk


Mosselen in bier
Zeeland
(Zie gisteren!)

Mosselen in wat water met ui, prei, wortel, selderijknol en p/z twee minuten koken (ik paste het iets klungelige recept wat aan)
Afgieten, Palm of Hoegaarden erbij
Aan de kook, zachtjes pruttelen even
Met knof- en mosterdsaus



Grubelagret
Grot gerijpt betekent dat in het Deens
Tilsit achtig


Freud on Food

Clement Freud, broer van de schilder en kleinzoon van de Weense kwakzalver
Of: de Freud die wél verstand van koken heeft


Mosselsoep

Boter, ui, bouquet garni, z/p en dan wat later cider en water (ik zou zeggen en bouillon)
De mosselen erin openen, ik bedoel. breng aan de kook mét de mosselen
Mosselen eruit, koelen, uit de schelp, in een soepterrine in een forse scheut cognac en zo in een lage oven
Zeef de bouillon, saffraan erbij en citroensap
Eigeel door room kloppen en daarmee binden
In de soeptrien


Oostendse gebakken mosselen

Gepaneerd gebakken maar gebakken in de pan ("Oneindig veel beter")
In half boter half olie
Door ei wat witte wijnazijn geklopt, daardoor halen en dan paneermeel
Met gefrituurde peterselie en met Sauce tartare


Moules marinières

Droge cider, grof zeezout, geplette peperkorrels, citroensap, sjalot
Open daarin de mosselen
Zeef de kookvloeistof
Klop 30 gram bloem door 250 ml melk met daarin opgelost 100 gram boter en flink gehakte peterselie
Aan de kook en 10 minuten borrelen
Mosselen uithalen, op schelp op schaal
Saus erover
Met Guinness



Limburgse kaas


Gastronomisch Bommelboek


Coquilles de moules

Wat rode bordeaux, wat gesnipperde sjalot, wijn langzaam wegkoken
Peterselie, boter, geperste knof; goed kloppen
Z/p
Room erdoor en gekookte mosselen
Warm, in schelpen
Met "warm knappend stokbrood"


Mosselsoep

Weer een

Boter, wortel, prei, peterselie, selderijblad, tijm...
Tomatenpuree...
Witte wijn...
Mosselen openen, uit de pan, koelen, uithalen
Vocht zeven en daarmee met de groenten soep maken
Dunne roux, eigeel erdoor, langzaam soep erbij
Met mosselen
P/z, citroensap, kerrie



Munster


Koken aan Boord

Ook een boekje voor jachtjesvolk, maar deze hebben wat kleinere scheepjes dus die koken aan boord en die gaan niet zoals die van gisteren in die restaurants aan dat water eten


Mosselsalade

Kook schijven selderijknol, koel, snij in dobbelstenen, koel goed
Maak een salade met gekookte mosselen
Saus van mayo, room,"tomatenpuree of mosterd", citroen, z/p


Mosselsalade

Nog een

Gekookte mosselen, vinaigrette, gehakte sjalot, gehakte bieslook en/of dragon en/of selderijblad
Laat gekoeld marineren


Moules à la crème

Open de mosselen in boter, wat witte wijnazijn en peterselie
Uithalen, room erdoor en eigeel
Serveer met rijst



Pico

Oorspronkelijk Azoren, nu Frankrijk


Complete American Cookbook

1952


Mosselchowder

Net als clamchowder
Open ze, zeef het vocht, uithalen en in stukjes snijden
Spekjes...
Uien...
Mosselvocht, water eventueel (bouillon dan dus), laurier, bleekselderij, wortel, tomatenpuree, 10 minuten sudderen
Aardappelblokjes, peper, tijm, cayenne, 10 minuten
Mosselen erbij en binden met een roux waardoor wat van de soep

Of: geen tomaat, wel room op het eind


Mosselsoep met dille

Bouillon, blokjes aardappel, dille, peper, geraspte ui, sudderen tot de aardappel gaar is
Melk, room met bloem erdoor geklopt...
Gekookte mosselen
Proef op zout



Vacherin fribourgeois



Zie de volgende aflevering hier