vrijdag 16 september 2016

Rijst!




Rijstpasta, Nasi goreng, Broken rice, Sharbati



Rijstpasta

met Wiener Schnitzel en tomaten-paprikasaus


Olijfolie, ui, knof, klein gebroken gedroogd pepertje...
Tomatenpuree...
Stukjes paprika...
Wat witte wijn, wat Viandox of zo en wat inkoken

Grote bak paneermeel
Schnitzel door bloem, door ei en met de knokkels van je vuisten die schnitzel in die bak paneermeel uit mekaar drukken dat het kraakt (hierboven dat wás een halve schnitzel)
Nog een keer ei en paneermeel en in boter mooi goudbruin bakken
Paneermeel wegmikken

Serveren met zie hieronder
Die ansjovis is wat rommelig want die komt uit zout, niet uit olie
Er hoort trouwens ook Mimosa bij, gehakt eiwit en eigeel (naast mekaar!)




Nasi goreng

met Indische kip en bosui

Die kip is een wat aangepast recept van Wilbrink, Telegraaf


Ik gebruikte Conimex nasikruiden; de droge soort; niks mis mee als je er zo min mogelijk water bij doet om het te laten wellen

Rijst koken en uitgespreid droog laten dampen

De kip inwrijven met p/z en wat nootmuskaat

Ui, knof, lombok, gemberwortel, laos in de blender (de "boemboe")
Ik maak er nooit echt pasta van

Kip in ghee bakken en uit de pan (Wilbrink: "mooi bruin bakken in ghee", dat kan niet)
Wat extra ghee, de ui etc...
Ietsje rijstebloem erdoor en na even bouillon...
In de licht gebonden saus de kip garen

De rijst "bakken" met de kruiden




Broken rice

met varkenshaas en met paddo's

Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster) en het bekendste gerecht zie hier (niks "stew" hoor)

Broken rice vind je alleen in enorme balen, maar toko's hebben dikwijls ergens een doos met zakjes lontong met lekkages liggen


Pindaolie, bak de haas rondom, uit de pan en iets koelen
Plakjes snijden en die heel kort aanbakken en uit de pan

Bak paddo's idem

Pindaolie, ui, knof, iets lombok, Lao gan ma (Oude God moeder, "Preserved black beans with chilli", dat is een soort hete Taotjo, zie hier)...
Bouillon, citroensap, Fish sauce...
Proef na even de saus...

Bouillon afgieten en vlees in stukjes retour bij de rest en van het vuur af; niet garen of zo!

Kook de rijst in de bouillon
Pas op: de garing slaat in ene om en het moet nog wat beet hebben!

Alles bij mekaar...




Gewone rijst (eindelijk)

met halskarbonade en sperzie en gojibessensaus


Ik vond bij AH verse Goji bessen, en ik wist nog dat je van gedroogde (enkel ietsje kokend water erover gieten en na even prakken) een heerlijke saus voor bij varkensvlees kan maken, zoals in China populair is

Goji steeltjes eraf

Sperzie kop, kont, in tweeën of in drie stukken en een half uurtje in koud water
Afgieten, droogdeppen

Maisolie, kotelet bakken, uit
Ui, knof...
De helft uit de pan
De bessen in de pan...
Ietsje prakken, droge Amontillado en wat Viandox of zo...

Die andere ui etc. met lombok opwarmen met wat maisolie...
Sperzie erin wokken...
Kippenbouillon...

Surinaamse rijst koken

Alles bij mekaar...




(Het lijkt Godverdomme wel of ik elke dag vlees eet...)


Sharbati

met okra en Tau kwa

Sharbati: een heel dunne soort Basmati
Tau kwa: stevige tofu


De Sharbati goed spoelen, een uur weken en later stomen

Okra kop kont en in tweeën of in drieën

Zonnebloemolie, spekjes...
Ui, knof...
Okra...
Bouillon en Chinese rijstwijn (niet die Shaohsing of zo maar Kwantung mijiu)...

Blokjes Tau kwa warmen in de saus

De Sharbati wordt nóg langer als ie gaar is