dinsdag 4 oktober 2016

Werelddierendag alweer!




Zie de eerste aflevering hier (alle links openen hier in een nieuw venster)

In de tweede aflevering (link aan het einde van 1) kwam ik tot en met karper



Katvis van de bakplaat

Sepia a la plancha
Spanje


Katvis is een dikke korte inktvissoort.
Maak de katvissen schoon; stroop, snijd het lijf open en haal er alles uit, snijd de ogen en de bek weg maar laat de tentakels aan het lijf.
Was en dep droog.
Grill of bak op hoog vuur kort (strooi eerst wat grofzout op de bakplaat of in de koekenpan); de vis moet enkel door en door warm zijn, niet bruin.
Snijd in hapklare brokken en serveer met citroen en met knoflook-peterelie olie.





Kikkervisjes, dikkopjes


In Nederland verboden te vangen.

Vang ze, spoel ze goed af en bak ze kort op in olijfolie.

Laat garen in tomatensaus.

Lekker hoor!





Kip met karnemelk

USA
En Barneveld maar daar zonder Tabasco


Doe karnemelk in een bak, kruid met Tabasco en zout.
Doe er stukken kip met vel in; kip moet onder staan.
Laat een uur of 10 op een koele plek staan, en roer af en toe om.

Laat op kamertemperatuur komen en laat dan uitlekken.

Haal de kip door bloem en frituur ze.
Haal alleen dat door de bloem wat je direct daarna gaat frituren.




Kokkels in groene saus

Baskenland



Was verse kokkels (ook wel "Venusschelpen") terwijl je het vergiet continue goed schudt, zodat ze niet open gaan.

Doe ze in een steelpan met water, wat zout en laurier, en breng snel aan de kook, steeds omroerend.
Als de kokkels open zijn giet u ze af; kookwater bewaren.

Bak in olijfolie flink gehakte ui en gehakte peterselie aan.
Giet er op laag vuur het gezeefde kookwater bij en een scheutje witte wijnazijn en breng aan de kook.
Voeg geweekte saffraan met het weekwater toe, kook in en bind met paneermeel.
Proef op zout.

Warm de uitgehaalde kokkels op in de saus.

Zit er toch nog zand in de kokkels, koop ze dan voortaan ergens anders.





Zie de volgende aflevering hier