woensdag 2 november 2016

Zes herfstige gerechten




En als u ze niet
herfstig
genoeg vind, ga dan maar klagen bij Yvet Retteketet, als die tenminste niet net een of andere haarboer wat zit te voeren wat ie niet lust



Aubergine op toast


Aubergine in schijven, zout aan twee kanten, 10 minuten, afspoelen en goed uitknijpen en droog deppen
Of gebruik Surinaamse of Chinese aubergine, of Garden eggs

Stoof op laag vuur blokjes aubergine gaar met wat grof gesnipperde ui en iets knof in olijfolie.
Laat heel goed uitlekken en breng op smaak met p/z.

Maak toast en houd warm.

Meng iets losgeklopt ei met peterselie en p/z en bak met die aubergine een soort roerei.

Beleg er de toast mee en bestrooi met geraspte jonge komijnekaas.




Alpokat

Dat is Indonesische Advocaat
Google er niet op; tegenwoordig betekent het avocado


Klop 10 eigelen met 275 gram geraspte palmsuiker en wat zout romig.

Klop er 400 cc Arak door, liefst rijst-arak (Arak beras), en rasp er redelijk wat kencur / kentjoer over.

Laat, steeds roerend, au bain marie warm en dik worden (niet heet).

Laat koelen in een fles.



L'Etivaz
[lEEtieva]
De keizerin onder de Gruyères


Kaassaus met Boursin

Maak het met die "Boursin" van Aldi; veel beter


Maak van bloem en boter een roux, en kruid die met laurier, nootmuskaat, kruidnagel, tijm en p/z.

Maak er met warme lamsbouillon (blokje van de Betere Turk) en daarna met droge witte wijn een niet te dikke saus van.

Werk geraspte kaas door de saus, bijvoorbeeld Leerdammer of zo, en los er dan flink Boursin in op.

Laat een tijdje pruttelen en verwijder de laurier.



Pecorino sardo
Brak...
Maakte er Pasta friuta mee


Oost-Indische kers

Het kan nog volop
Wel opschieten


Van de Oost-Indische kers kunnen zowel de bloemknoppen als de zaaddozen (niet al te groot) op azijn gelegd worden.

Laat bloemknoppen een half uur en zaaddozen een uur staan op water met zout (25 gram/liter).
Spoel goed af.

Gebruik witte wijnazijn om het in te maken, en voeg geen zout toe.

Schud de eerste dagen enkele keren per dag om, want het drijft.

Gebruik de zaaddozen als kappertjes, en de bloemknoppen als zurige decoratie, bijvoorbeeld op salades.



Salers


Vanille-biscuitjes

Frankrijk.


Klop vier eieren en drie eigelen met 225 gram witte basterdsuiker en wat (echte!) vanillesuiker.
Werk er dan, stevig kloppend, langzaam 300 gram patisseriebloem door en wat zout.

Spuit van het deeg platte ronde koekjes op een ingevette plaat.

Bestrooi met suiker en bak tien minuten op 200 graden.

Laat de koekjes koelen op een rooster.

Simpel, maar lekker...



Shropshire


Tortillas met sardien


Bak in de olie van sardines op olijfolie ui en knoflook aan. Neem liefst à l'ancienne sardines.
Kruid met iets gewreven komijn, laurier en redelijk wat groene kruiden (gebruik in ieder geval oregano).

Voeg visbouillon toe en laat zowat inkoken.

Warm er kleine stukjes rode paprika in op en doe er ook redelijk wat mild paprikapoeder bij.

Warm er de geprakte sardines in op en roer goed om.

Haal van het vuur en doe er redelijk wat fijngesneden groene pepers op pekel door (pepperoncini of minder scherpe lange groene van de Turkse winkel, of Sliced Jalapeños van de betere super); de pepers
moeten niet volledig uitgelekt zijn; voeg dus ook wat van het vocht toe dat bij het snijden vrijkomt, of uit het potje.

Wrijf twee tortilla`s in met olijfolie, leg er een in een ovenschaal, beleg met het mengsel, leg er de tweede tortilla op, druk wat aan en zet een minuut of 10 in een hete oven.

Snij in tweeën met een pizza-snijder enzovoorts.



Extra oude Taleggio
Smaakt als Artavaggio



Had vanavond contact met Google over dat gehengst hier op dit blog van die opgeblazen paarse wijnkop Kleinstemens...
Die moet toch wat als ie 'm niet meer omh...


"Those are not real visits, they are just faked"

"The Blogger stat system has recognized it as spam and will remove the visits from your stats."


Ach gut...

De uiterst oude man, die in een allerlaatste oprisping hopeloos om zich heen klauwt...