zaterdag 24 december 2016

Kerstmenu



De plaatjes vandaag zijn van spul wat ik meebracht uit Duitsland
Voor de komende dagen, maar niet voor het Kerstdiner



Borrelhapjes

Kleine kaashapjes

Brie met een stukje salami
Chaumes met een halve radijs
Kernhem met een halve amandel
Emmentaler met (verse natuurlijk) ananas
Camembert met gerookte zalm
Zachte geitenkaas met een stukje gebakken bacon
Roquefort met een halve walnoot
Gouda met selderijzout

Geen stokbrood of toast of zo!

Martini Brut, werkelijk perfect bij kaashapjes


Dit dragen we op aan Broekbaard
Lage moeilijkheidsgraad!



Lekker, zacht, maar supervet



Koud voorgerecht

Gerookte forel met appelstroop

Besmeer Brabants (AH) of Limburgs (Jumbo) roggebrood dun met stroop
Gebruik geen gewone appelstroop, daar zit voornamelijk suikerbiet in, maar gebruik Maestrichter of Luikse stroop
Beleg met gerookte forel.

(Kan ook met gerookte paling; Brabants)

(Kan ook op Melba toast)

CRF Branco Reserva 2005


Dit dragen we op aan Retteketet
Kan ze weer lekker scoren met gejat spul!




Soep

Soep muß sein

Franse knofsoep


Snij knoftenen in schijfjes en bak ze langzaam bruin in flink ganzenvet
Maak er een roux van en daarvan soep, met bouillon
Laat 10 minuten bubbelen zonder deksel

Haal door de draaizeef (de knof moet vermalen worden) of zet er de staafmixer op, maar dat is toch minder

Bind met eigeel waardoorheen per eigeel een koffielepel witte wijnazijn geklopt is

Leg sneden boerenbrood op soepborden, giet er de soep over en laat enkele minuten staan vóór het serveren
Uhh, hou dat boerenbrood dun en zo!

Glaasje Moscatel Oro Marqués de Muller


Dit dragen we op aan Kleynejan
Dat ie toch nog ff lekker eet!



Het lijkt vlees maar het is groente
Foute belichting
Heerlijk spul, en in Nederland zie je het minder en minder


Hoofd

Lever van wild zwijn in Malaga


Je zal er niet dagelijks tegenaan lopen, maar we hebben er een
Controleer goed op parasieten

Bak de hele en schoongemaakte lever aan beide zijden kort aan op hoog vuur in flink boter
Uit de pan, olijfolie, ui, knof...
Lever terug op laag vuur maar giet eerst het merendeel van het vet af

Giet Malaga in de pan tot de lever iets meer dan half onder staat
Z/p de bovenzijde van de lever
Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los (met platte spaan onder de lever werken)

Draai de lever en z/p de andere kant

Laat met een deksel op de pan en op laag vuur de lever garen en draai deze af en toe

Vocht uit de pan, versauzen met crème fraiche, wat Armagnac

Gestoomde Roseval
Sla (kom met knof bewerkt), ui, komkommer

Château Moulin de Tricot Margaux 2008
Ja, Jezus, daar woon ik naast...


Voor Vreugdeloos
Dat ze toch nog ff, lezend althans, een lekkere bek haalt!



Rotwurst is een soort (rode) bloedworst


Kaas


* Westzaner gerookte geitenkaas

* Kaltbach

* Maroilles

Met héél dun stokbrood...

Met Moscatel de Setúbal 1974


Dat is voor Jonas Fluit
Omdat die nooit never wat echt goeds zal proeven als je met zo'n kop zo kijkt



Lollies voor de kindertjes

Na

Vanille-roomijs met gember


1
Vanillevla

Breng een liter melk aan de kook met een gespleten vanille-stokje

Klop in een steelpan vier eigelen met 1/3 kopje suiker tot een egale lichtgekleurde massa
Giet, stevig kloppend, 3/4 van de melk langzaam in de sauspan
Laat, steeds roerend, de saus in de steelpan au bain Marie indikken en voeg, ook weer roerend, de rest van de melk toe (zonder het vanillestokje).
Breng eventueel op smaak met kaneel of koffie-likeur.

Voor gebruik in patisserie (Tompouce!) of voor vanille-ijs: maak Crème anglaise.
Gebruik daarvoor de dubbele hoeveelheid eieren en wat meer suiker.

2
Maak van de Crème anglaise ijs ("Frozen custard")

3
Vanille-ijs met gember
Een klassieker uit de Indonesisch-koloniale keuken
Serveer balletjes vanille-ijs met gemberbolletjes en gembernat.
En met slagroom natuurlijk

Een glaasje Licor Beirão
Licor 43 maar veel fijner


Dat is voor Huivers
Omdat ie alsmaar niet aan de bak kwam vandaag
(Wanneer wel, hahahahahahaha!)




En dan!

Het besluit!


Koffie, friandises, Aguardente velho de medronho, Licor de poejo [poEIzjoe], ach ach ach...

Dat al die sneue culinaire kwakers dat allemaal nooit zullen proeven...

Heerlijk!!!


En dat was voor Smak
De grote winnaar van de culinaire paralympische spelen
De keizer van de culiniare stumpers