zondag 5 februari 2017

Beanz!



Tuinbonen

Met kalfslappen en Shanghai paksoy


Kalfslappen bloem met p/z
Bruinen in boter
Kalfsbouillon met laurier en peper, zachtjes drie kwartier

Tuinbonen kort koken in dezelfde bouillon
Uit de pan

Boter, ui, knof...
Tuinbonen kort erdoor en alles uit de pan


Ik heb die kleine paksoy'tjes opgebonden, kort iets gebruind in ghee, de goed ingekookte kalfsbouillon erbij, laurier, peper en kort stoven
Uit de pan en warm houden op de lappen
Saus binden met beurre manié

Ik heb dit uit het hoofd gedaan want ik ben het briefje kwijt




Sojabonen

Met tauge en gebakken ei


Raar dat Nederlanders weinig of nooit gebakken ei bij hun hoofdgerecht eten
Huevos americanos bijvoorbeeld is heerlijk (met tomatensaus met dragon, rijst)

Bonen weken

Bonen koken
Roer regelmatig
Afgieten

Tauge heel kort blancheren

Pindaolie, gember, laos...
Ui, knof, lombok...
Rijstwijn (Kwantung mijiu)...

Op smaak met (weinig!) Chinese Light soy
Bonen erbij...
En tauge

En gebakken eieren dus...

En rode tofu ipv zout
Fermented bean curd; zie hier; alle links hier in een nieuw venster; ik gebruik dus rode, gemaakt met extract van rijst die rood wordt omdat het met een virus is besmet; hetzelfde virus als van Sint Vitusdans maar die Chinezen maken het zo zout dat het geen kwaad meer kan

O, en ik vind sojabonen niet iets om op voorraad te houden




Jonge kapucijners

Velderwten, veldertjes

Met Oostenrijkse omelet en tomatensaus


Tomatensaus maken, bekend verhaal, maar ik maakte het nu maar eens met Pilsner Urquell (je kan ook uitstekend koken met Amstel Gold); lekker!

Rozemarijn en tijm, grove zwarte peper, zwarte olijven, Oxo...

Als je die omelet gaat bakken dan die kapucijners erbij

Oostenrijkse ovenomelet
Béchamel, z/p
Eigeel erdoor kloppen, en met meer melk een redelijk dun beslag maken
Geklopt eiwit erdoor, ingevette ovenschaal, oven

Die omelet wordt ook met jam gegeten als nagerecht




Kidney bonen

Met paprika en kaassaus


Olijfolie, ui, knof...
Soepgroenten, peterselie...
Pikante paprikapuree (Turkse winkel)...
Witte wijn...
Puntpaprika...
De bonen erbij vlak voor je gaat eten, en zwarte olijven

Boter, bloem...
Melk...
Oude Remeker...
Flink Fino, wat witte wijn...
Proef op citroensap




Tuinbonen

Ja, alweer...

York ham, puntpaprika


Kook de bonen

Blancheer heel kort dikke plakken ham (ik had die zelf gemaakt; zie enkele dagen terug)

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...

Blokjes ham...

Runderbouillon, wat droge Amontillado...

Puntpaprika en gekookte tuinbonen...



Kidneybonen gerecht
Van bovenstaande tuinbonen de foto kwijt


Die Smak van Ginder die was gaan eten bij Aan Sjuuteeänjd in Limburg, weer zo'n "duurzaam" brick in the wall gezeik
Duif at ie, maar "die was geschoten in Duitsland", zo van dan mag het, en hij kreeg een "sliert spaghetti van rodekool gelei" de ongebakken deegsliert, "een wentelteefje van zoete aardappel (van een biologische boerderij uit Noord-Limburg), met gestoofd muurkruid" Kristus, "een kloeke moot snoekbaars (uit het IJsselmeer). Ook die is voorbeeldig op het vel gebakken", hahaha, dat op het vel gebakken daar maakte Peter van Straaten zich 10 jaar geleden al vrolijk over...
Die snoekbaars "wordt verrijkt door een subtiele bitterzoete saus van Oostmalleke, een oude citroenjenever. Het dessert is een zelfgemaakte snicker."

Maar goed

Die Van Ginder denkt "Het is Sjuuteeänjd dus dan is het ook 'Limburg mien lanjd'", de ontzagwekkende suflul...

Typisch een vertegenwoordiger van het soort mensen die nadenken, terwijl ze dat gezien hun capaciteiten juist zouden moeten nalaten...

(Als iemand zegt "Ja maar ik dacht..." dan roep ik altijd meteen "Dat moet je niet doen" hahahahahahaha!)