woensdag 8 februari 2017

Elsevier




Inkopen, vandaag

Kocht abrikozen op de markt, in deze tijd van het jaar...
Maar ze waren heerlijk zoetzuur


Bram Hahn dus


Ik weet niet waar of ik ze vandaan heb, maar het is een forse stapel, goed voor drie posts of zo

Ik kreeg er enkele van PJ (dank!), maar dat kan die hele stapel niet verklaren...



Verantwoord eten

"Maar het belangrijkste advies stond hier niet in: minder eten"

Mijn belangrijkste advies is: geen flauwekul lezen



Smakelijke botten

Ja, eerst in de oven, maar wel door wat bloem gehaald

En ja, een puntzeef.
Vanwege het Coandă-effect



Ajvar
Er staan pepers op maar het is meer paprika pasta
Links mild, rechts forsch


Tosti's

"De beste tosti's maak je niet in een tosti-ijzer"
Inderdaad, niet in een "tosti-ijzer" maar wel in een echt tosti-ijzer, een gietijzeren soort wafelijzer

Boter aan de buitenkant inderdaad
De tosti moet glad en spiegelend aan de buitenkant zijn en dat is ie alleen uit zo'n ijzer

En wat dat bakken in de koekenpan betreft; wel met een pannetje water erop voor het gewicht
Studententosti heet dat



Zuurkool

Ja, van witte kool, maar de allerbeste is van witte en savooje

Ja, met eend, maar dat is typisch joods (dat zou je toch moeten weten als je Hahn heet) (ik ben sefardisch en weet het desondanks...)

Ja, met die speklappen op de boden en dat die oplossen
Komt mij verdacht bekend voor, zal ik maar zeggen



u.d.kn.

Ja! Hugh Jans!

Vond gisteren nog een boekje van hem, "Café Fantasia"

Nou, uit de knijper uit de gratie: uit de knijper gebruik je het voor zus, gehakt voor zo, geplet...

Het is trouwens eerst pletten dan hakken, niet andersom

En wat je in Zuid-Europa ziet maar hier nooit: rauwe knoflooktenen naast je bord krijgen



Baby octopus
Aldi


Peteh bonen

Dat is familie van de Tamarinde en van Johannesbrood

Boombonen!

En hij ruikt zus en zo inderdaad, maar precies als de shiitake alleen veel sterker

Blancheren, halve dag op pekel van 60%, helft pekel afgieten en aanvullen met witte wijnazijn



Bloemkool

O ja, dat enorme gezeur à la Vreugdeloos
Malen en als couscous gebruiken
Flikker op!

Of er dan een pizzabodem van maken à la Ottolullie
Sodemieter op!

In vieren, koken, serveren met rauwe knof, daar had ik het net nog over



Nog een over dat gezond eten

Je zou er maagklachten van krijgen

Wat moeten dat een stelletje frigide trutten zijn bij dat Voorlichtingsbureau...

Meer thee en minder vruchtensappen, lazer op!

Inderdaad, over duurzaam geproduceerd horen ze niet te leuteren



Bandroeja
Knop van de Aronskelk
Suriname
Die pik eruit frunniken, koken, worden korreltjes, opbakken met ui en zo


Macadamianoten

Interessant verhaal, Australië...

Ja, geroosterde gehakte noten gebruiken als "paneer"
Dat gaat ook erg mooi met hazelnoten



Proeven

Dat boek van Thijssen

De leuterkop die in de krant aanraadt een bepaalde bovist te zoeken en te eten maar die giftig is, de zakkewasser

"Waarom we proeven wat we proeven", ja zeker...



Noma en Redzepi

Gristus wat een gelul

"ingrediënten boomschors, mos, mieren" de ontsnapte mongoolse gek...
"regionale boomschors", ik zweer het, de ontzagwekkende idioot...

60 mensen ziek, ja wat wil je, een hele keuken vol baardapen (foto) en niemand een petje op, daar begint het al...