vrijdag 3 februari 2017

Ook nog gegeten




Erwtensoep


Dag 1: varkenspoten met heel veel water (enorme pan dus) opzetten en heel erg langzaam aan de kook laten komen

Zachtjes doorsudderen tot ze uit elkaar vallen

Totaal koelen

Dag 2: vet afscheppen en bewaren voor leuke dingen

Poten ontbenen en "vlees" (nauwelijks) bewaren (het gaat om de smaak die in het kookwater zit)

Groene erwten weken

Dag 3: kookvocht met stukjes rookspek opzetten en de erwten; langzaam warm laten worden; bedenk dat het rookspek voor het zout zal moeten zorgen

Half gaar koken die erwten

Zeer regelmatig roerend laten koelen (pan op een rooster in een koude kamer)

Spliterwten weken (geen gelul van dat dat niet hoeft)

Dag 4: weer opzetten + spliterwten + selderijknol + wortel + prei + peterselie + ui + knof + foelie + kruidnagel + peperbolletjes + laurier

Langzaam warm laten worden

Zeer regelmatig roerend koud laten worden in... op...

Dag 5: warm,Worcestershire, p/z, worst en opvreten




Gerookte wilde eendenborst


Bij tamme eend meer vlees, maar dit is erg veel lekkerder

Met mooie toast en Beurre d'Isigny, ach ach ach ach ach...




Komkommer met kaassaus


Ik was te laat met de foto...

Hele mooie kaassaus maken bv van oude Remeker, met wat Madera en redelijk wat witte wijn en ietsje mosterd en op het laatst ietsje citroensap

Saus in ovenschaal, komkommer, saus, komkommer, saus

Oven




Potted shrimps


Neem gelijk gewicht aan Ghee (zelf gemaakt van mooie ongezouten boter ja!) en gepelde grijze garnalen

Smelt de boter, + cayenne + nootmuskaat + gespoelde geprakte ansjovis uit het zout
10 minuten zeer zachtjes sudderen

Garnalen erbij en citroen en 10 minuten zeer zachtjes sudderen

Op smaak met Worcestershire

Met een schuimspaan de garnalen eruit en in ramequins en stevig aandrukken

Koelen

Biter weer smelten en erover

Koelen

Ciabatta roosteren en daarop smeren...




Vruchtjes van de Atap palm


Nipa palm

In heavy syrup

Heerlijk!

IJskoud moet het zijn, met ijsblokjes erin




Pannenkoek met ijs


Heerlijk!




Jambon Blanc


Jambon de Paris

Klassiek voor in salades

Maak op basis van een noix, een "beenham heel"

3 liter water, 280 gram coloroso, 300 bruine suiker
Aan de kook, afschuimen, van het vuur

Gesplitste jeneverbessen, foelie, laurier, tijm, peperbolletjes, kruidnagel
Koelen

Rekje erin (onderzetter Action), vlees erop, rekje, gewicht...

Twee dagen, eruit, roer om, twee dagen

30 minuten per pond sudderen in courtbouillon
(Maken van zie de soepgroenten hieronder + laurier, tijm, peperbolletjes en korianderzaad; zeer langzaam aan de kook; twee uur trekken; zeven)

20 minuten in een oven van 160, bedruipend met de bouillon




Soepgroenten maken


Ja dat maak je natuurlijk zelf want anders krijg je "boerensoepgroenten" met Godbetert paprika erdoor, of soepgroenten met bloemkoolafval erdoor

En peterselie zit er niet door en ui en knof evenmin

Dus!
Wortel, prei, ui, selderijblad, peterselie
De knof er gedroogd door (niet gemalen!) want elke andere manier is minder

Goed omhusselen en in porties vriezen
Gevroren geweest geven ze meer smaak af



Burp!