zondag 19 februari 2017

Van alles



Spekkoek recept van de moeder van P
Die boter onderaan is interessant
Dank!
(Moeten we dit niet in facsimile uitgeven?!)



Zat te denken


Het koud worden en inzakken van een omelet


Je maakt een omelet met spinazie, hele bladeren, je vouwt dus zonder te kloppen veel lucht naar binnen, die omelet rijst natuurlijk, maar zakt wel in als ie koud wordt

En een cake niet

Ja, logisch!
In een cake houden de gluten die belletjes heel, in die omelet lopen ze leeg

Net zoals extra gluten van durum tarwe raar gevormde pasta in vorm houdt...

We kwamen zo op dat eeuwige verhaal van waarom brood in de oven rijst

"Omdat er gist inzit" wat gelul is want die gist is na vijf minuten al dood

Omdat er gist in zát
Die belletjes maakte en die zetten uit bij het rijzen ivm de gasproductie van de gist, en met die warmte in de oven zetten ze verder uit



Tafel van Loek en stoel van Mevr. A.



Maakte vandaag de planning voor de komende dagen


Een pannenkoek bakken van "bonenmeel" (lupinemeel)
Dat is proteïne en koolhydraten tegelijkertijd, maar het belangrijkste: ik wil het geproefd hebben
Met tomaten massala

Eendfilet met tuinbonen en gedroogde fluweelpootjes

Szegediner Pörkölt (van krabstukken) met zuurkool en aardappelen

Ovenschotel goed rijpe, té rijpe Limburger, aardappelen en zoete ui

Telor goeleh met rijst en sperziebonen
Zie een van die PDFs ("indonesisch") wat verderop
Ik vond die PDF zoekend naar telor + mosterd, want ik ben mijn mosterdboek kwijt
Alle sauzenboeken ook trouwens...

Gerookte haddock met champignons in gebonden saus



Ook een soort Koningin der Nacht
De echte heb ik ook, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Zie/download PDFs van kookboeken hier


Kookboek van de marine, Indonesisch dus want onze marine eet Indonesisch
Klik hier

Kangaroo Cookbook (AH heeft kangoeroe)
Klik hier

La Cuisine Messine, de keuken van Metz
Klik hier
Ff scrollen voordat de recepten beginnen
Uitstekend Madeleines recept!

Mosselboekje
Klik hier

Een nummer van Bouillon
Klik hier
Een bekende van mij had een abonnement, kon je het downloaden, ging niet, mailen, geen antwoord, mailen, geen antwoord, laatste keer mailen, geen antwoord en toen zegde ze haar abonnement op
En ik ook
Die man is gewoon veel te oud om nog te gaan tafelen en wijn drinken en er dan nog over schrijven ook...
En dan die vrouw!
"Sylvia Witteman, nee, dat is culinair gezien niks. Janneke Vreugdehil, dat moet je lezen!" God Gristus



Fazant plukken
Zwarte hen, de allerbeste!


Varia


Iemand met glutenintolerantie zei dat als ze zelf pasta maakt, ze daar niet zoveel last van heeft

Nee, logisch!
Pasta in de winkel is met durum tarwe, ik had het er net nog over
Meer gluten...

Thuis gebruik je bloem uit de super
Dat is geen durum



Ik schreef Onze Taal voor die rubriek van dingen die fout gezegd worden

Het is niet "Zakt als een plumpudding in elkaar"
Het is "Zakt als een pudding in elkaar"

Gaan ze dat redigeren, en nu het erin staat lijkt het net of ik suggereer dat ons "normale gezegde" "als een plumpudding" beter "als een pudding" kan zijn

Dus die taalmongolen denken zelf dat "plumpuding" normaal is...

En het idee, aan iemands tekst te gaan sleutelen...

Onze Kwaal



AH

"Nu elke week een gratis kommetje bij uw Allerhande box!"

Wow man, you made my day!




Château Giscours
Capsuleren


Ik vond nog wat video's


Château Giscours

Capsuleren zie hier
Eerst dat rode ding, dan dat groene zegeltje

Etiketeren zie hier
Twee dagen lang zijn ze bezig met het afstellen van de machine
Groot etiket moet precies zo hoog zitten
Klein etiket met de onderkant (meen ik) precies ten opzichte van het grote etiket weet ik veel


Bakkerij Arsac

Pain artisanale maken, met die puntige licht verbrande uiteinden, en bloem erop
Zie hier
Rechts de leerling

Achterblijvers uit de oven vissen
Zie hier

Gewoonte in de Médoc: jagers komen de bakker wild brengen
Ik heb me suf gegeten aan de fazant, leeuwerik en wild zwijn
Die jagers krijgen dan speciaal brood en zo
Zie hier



Broekbaard bezoekt een restaurant
Wordt ie onpasselijk
Plaatst ie er ook nog een foto van...



Ik vond er weer een


Wat eten we vandaag?

* Wat de pot schaft

* Hussen met je neus ertussen

* Riep en rimmelrijst (Rabijst rabijst rabijst!)

* Vensterbankjesbrood (Middelburg)

En dan heb je nog
Gestampt glas met poetskatoen en gebakken spinnenkoppen
Soep met kippenscheten
Dooie hondjes
Vraagneuzenpap met stroep
Veugelvet en siepelvet en pisse van jonge hanen
Geramde rot
Slababbertjespap

maar dat is allemaal minder klassiek

Maar ik vond een mooie klassieke!

Terschelling

Faagprikken en hoepelstokken



Voormalig café in Westerwijtwerd