woensdag 12 april 2017

Culinaire notities



Foto's uit de bakkerij waarboven ik woon
Ovenschoteltje maken...


Reisje naar Venlo

Enige tijd geleden
Vond ze in ene terug


Niet goed gekeken op het station
Broodje shoarma
Op pita OK, maar op een gewoon broodje... Met boter...
Vlees er vanaf gegeten en twee broodjes kaas gekocht


Zeurverhaal van Freud in Parool, over een kok die "heel spaciaal" kappertjes maakt van de knoppen van Oost-Indische kers.
Daar schreef ik hier zeven jaar geleden al over...
Heel Engeland eet dat al honderden jaren...
Bloemknopjes en zaadpeultjes
In pekel van 40%, drie uur
Helft pekel vervangen door witte wijnazijn


Kerstmenu Janneke Vreugdeloos
Geroosterde pastinaak met granaatappelpitjes
Je zal er Godverdomme voor je familiefatsoen maar heen moeten...
Krijg je ook nog vieze wijn, die dan ook nog karig geschonken wordt



Dit en de volgende is mijn werk
Loopt prima


At ergens een Tosti Mozzarella (met gedroogde tomaat natuurlijk, lekker popi)
Niet doen
Dat wordt rubber als het half afgekoeld is
Krijg je van die draden als je een hap neemt, die de rest van de kaas uit je tosti trekken


Zag ergens Tosti bloedworst op de kaart, maar de volgende dag waren ze dicht...


Twee kleine rijstevlaaitjes besteld


Mijn stamcafé in Venlo is De Locomotief
Lekkere wijn
Lekkere tosti's
Maar vandaag was er kolereherrie van een of ander feest


Eendenborst portsaus, naam tent vergeten
Mooi rosé maar het vel niet krokant
Mooie witlof, mooie gebakken aardappelen




Ze hadden er ook Carpaccio rode biet, pompoen, noten, geitenkaas
Flikker op!

Garnalenspies met venkel-pernod mayo
Dat lijkt me dubbel op

Wild zwijn rookworst
Ha!
Maar ja, die was op...


Een waanzinnig ontbijt zoals altijd in het Stationshotel

Lekkere lunch zoals altijd in het museum ertegenover
Kersenvlaai


Karboet (bloedworst) met stroop en appeltjes
Limburgs roggebrood zou er lekkerder bij zijn geweest (Jumbo) dan zwart roggebrood
Of desnoods Brabants (AH)



Broodjes maken
Daar heb ik ze ook opgezet
Loopt als een trein



Artikel in het Parool

Vijf heren met "verstand van brood" proeven volkoren fabrieksbrood type vloerbrood

"Veel te snel gebakken"
"Het productieproces heeft te kort geduurd"
Mensen, neem van mij aan dat dit twee uitspraken zijn die maar een ding betekenen: geen bal verstand van industrieel bakken, nop nul niente
(Maar wel Kwaak! Kwaak! in de krant natuurlijk)

Het allerbelangrijkste weten ze niet
* Kijk naar de onderkant, om te zien uit wat voor soort oven het komt
* Snij het door en kijk hoe de bodem doorbakken is

Nooit gehoord van remkasten
Nooit gehoord van versneld rijzen (met dan dus "broodverbeteraar" erdoor)

"Ik wil geen grove maar fijne cellen zien"
En weet je wat ik wil? Geen slap gelul aan m'n kop

"Broodverbeteraar (lees: gebrande suiker)"
De culinaire apelul...



Een Epi
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Mooier is als je (zoals op de foto) eerst een snee over de lengte aanbrengt
Bij dit brood hier is dat niet gedaan
Overigens dat filmpje: niet echt professioneel
Als je zo diep inknipt, dan breekt het brood als je het uit de oven trekt