vrijdag 16 juni 2017

Culinaire notities Praag



Vandaag weer inkopen

Borstlap
Nooit mee gewerkt
Uitstekend spul
Veel vet, redelijk lang stoven


Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onderaan elke aflevering een link naar de volgende!
Uren leesplezier!
Zonder culinair Volkskrant of NRC gekwaak!


Rulandské Sedé 2014

Pinot gris late harvest
Donkergele wijn
Waanzinnig lekker bij Foie gras


Dingen die ik heb gegeten, en die ik wil gaan maken

Aardappelsoep met gedroogde paddo's

Knoflooksoep

Varkensvlees met zoete zuurkool (die we dan dus zelf gaan maken) en knoedels

Varkensknie uit de oven




"Pâté met kastanjes en bacon"

Dat klonk interessant

De kastanjes zaten er geroosterd in, en de bacon zat eromheen

Mooi sausje, uitstekende pâté

€ 3,60 in een dure tent


Uitstekende varkensmedaillons, uitstekende verse cantharellen-roomsaus, gestoofde ui, aardappelkroketten (handgemaakt en uitstekend ja, en weer van het type gepaneerde knoedel)

€ 8,80


Uitstekende wijnen weer € 10,- tot € 13,- de fles

Ik nam een fles Frankovka
Limberger Blaufrankisch late harvest
"Nobele tanninen, gebalanceerde jonge kersen, frambozen, koffiebonen en een scheutje tabek!
Die Kleyne Kwaakstraal zou het zelf geschreven kunnen hebben, en anders die Hamersmaak wel
Maar: een uitstekende wijn!
€ 11,40 de fles...



Het absint lepeltje voor het suikerklontje


Het brood is hier meestal goed, al zag ik zelfs vormbrood met een slecht gebakken onderkant (= hetelucht oven ipv een echte oven)

Dan zetten ze dus een bakblik in een electrische oven
Nou ja, dat zal de Warme Bakker ook wel doen, net als de Echte Bakker


Pepermolens en koekjes bij de thee, dat hebben ze hier nog niet ontdekt


Wat is dat gebakken? gefrituurde? ijs wat je af en toe aangeprezen ziet?


De Merlot is hier behoorlijk zwaar in de neus maar niet in de mond


Het personeel spreekt dikwijls slecht Engels, wel Duits
Black tea bestellen en koffie krijgen

"I dont want a desert, I am getting too fat!" -"Yes!"



Een "echte" karaf als verjaardagscadeau!
(Eronder de mosterdpotjesverzameling)


Ontbijt met zure zult, zo ken ik ze weer!

En gemarineerde leverworst, en knolselderijsalade met dikke room


Op de terugweg dronk ik weer eens die Dornsteiner Trocken

Het heeft ietsje een vreemd zoetje, maar als je er een stuk mooie salami bij eet, met wat van die schijfjes jalapeño uit de pekel, dan lijkt die wijn daarvoor gemaakt... (Daarvoor uitgevonden!)

Weer wat geleerd Otto Kleynejan!


Campanile hotel, chaos ivm enorme busgroep, maar ik kreeg mooi en op tijd te eten
Uitstekende nasi met sateh




De Nieuwe Garde

God God wat een gekut en gelul...

"Deze jonge talenten hebben er alles voor over om de absolute culinaire top te halen" terwijl ze Godverdomme niet eens hebben leren proeven...

Hoe kan je Godverdomme een "culinaire top" zijn als je 23 bent, flikker op met je nep programma voor culinaire proleten!

(Vroeger zeiden ze "Alles wat met auto's van doen heeft, dat zijn proleten". Volgens mij gemunt door Jos Lemaire, voorheen D66 Utrecht. Nu zeggen ze "Alles wat met TV van doen heeft, dat zijn proleten")



Kijk, zoiets kan ik natuurlijk zelf best maken
Maar ik wil wel eerst weten hoe men vindt dat dit hoort te smaken!
Daarom koop ik zo'n blik...


O ja!

Ik kookte net zalm, gepocheerd in aspergefond

Van dat fond een gebonden saus maken met ook wat Gewurztraminer, wat room, wat volle melk...

Daarin diepvries doppers warmen en ook die zalm

Krieltjes erbij...

Ach ach ach wat kan ik toch enorm goed koken!

Dat al die culinaire Volkskrant en NRC tiepo's zich nog steeds niet wenend opgehangen hebben...



Als je dit soort zware shit bij je wijnbestelling krijgt geleverd,
dan weet je dat Neleman je uilenzeik heeft verkocht