woensdag 14 juni 2017

Culinaire reisnotities Tsjechië



Vandaag weer foto's van inkopen
Guanciale
Gekruid gepekeld kinnebakspek
Voor Spaghetti carbonara!
Niks spek of bacon of pancetta!
En niks room; eigeel!
Zie Pasta in Rome hier! (alle links hier in een nieuw venster)



Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



At longhaas in Arnhem

Uitstekend geportioneerd en dat is niet erg simpel met longhaas
Mooie zwarte bessensaus
Prima Dão erbij

Ze hadden ook schol met asperges
Idee? Kweenie
En dan ook nog met venkel, nee!

En parelhoen Cajun hadden ze
Hoe maak ik de smaak van parelhoen (gesteld dat we praten over mooi parelhoen) kapot...


De volgende ochtend kwam de taxi niet opdagen
Pief van hotel brengt me weg
Bijna reis naar Praag in het water gevallen...


Had een focaccia Mozzarella bij me van AH
Ingrediënten Mozzarella: oa aardappelzetmeel...
Wat een nep allemaal...

Flesje Dornsteiner Trocken erbij



Rijstflapjes
Dit is de dikke soort


Kwamen in Tsjechië langs de heilige berg Hora Rip
En langs een Expert en een Lidl


Sjieke tent, Winebar Hotel Opera

Mooie wijnen rond de € 12,- de fles
Overheerlijke Tsjechische Merlot

Pasta met verse cantharellen € 5,40
Eendenborst € 11,20

En ik at er uitstekende Mousse de Foie gras met heerlijke cranberrysaus (Tsjechische cranberries zijn beroemd) voor € 3,60...
Schitterend flinterdun krokant suikerkorstje erop
Op toast van brioche...




Dat is toch een heel groot stuk minder dan die Turkse olijvenpasta's...
 Nog afgezien van de prijs...


Of ik friet of Pommes duchesse wilde
Pommes duchesse
Kreeg ik Pommes dauphine, maar heerlijk

Ik schreef een tijd geleden al dat ik die eens gepaneerd zou gaan maken, als kroketjes zeg maar
Nou, dat hadden ze hier dus
En inderdaad: enorm lekker
Hoef ik niet meer te maken!


Waanzinnig ontbijt
Worstjes, spek, drie soorten eieren, pannenkoekjes met stroop en dat soort dingen...
Rijstepap, gebakjes...


Lunch: klassieker van hier: eendenborst met in rode wijn gekookte rode kool
Schupfnudeln erbij
(Stonden ook op het lijstje Te maken; ook klaar dus!)



Ha!
Weer een aanvulling van de verzameling!
AH verkoopt ook Tesi Bon artikelen


Diner

Praagse ham met mierikswortelsaus en erg lekkere augurken en gepekelde pepers (rode en groene), grove mosterd
Praagse ham is Jambon blanc, Jambon de Paris, maar uiteindelijk niet even in de oven maar gerookt

Enorm lekkere goelash met dumplings

Met drie glazen wijn en fooi, in een erg nette tent, € 16,-


Vandaag Tsjechische witte wijn

Wat sauvignon achtig maar preludeert op Chardonnay
(Kleynejan zit nu naarstig "preluderen" op te zoeken, hahahahahaha!)


Lunch Boheemse omelet

Aardappelen, ui, bacon



Kende ik niet (wel vers)
Erg lekker


Zeer sjieke theesalon
Schitterende friandises...


Kreeg van iemand het recept van die Boheemse omelet
Bacon bakken en dunne schijfjes van rauwe kleine aardappel
De aardappel moet zowat gaar zijn
Julienne van witte ui meebakken; moet bijna rauw blijven
Met geklopt ei erbij een soort pannenkoek maken van de handel


Supers en restaurants: veel Franse wijn


Inkopen super

Wijnen (bleken erg lekker; ik kom erop terug), grove en gele mosterd, drie soorten pepers op pekel (kleine rode, lange rode, groene), kerspaprika op pekel, twee rare soorten gevlochten kaas (type mozzarella dus; geknede wrongel), soort Harzer kaas, soort Périgord kaas, die ronde met een gat erin





Uiensnippers
Vergis je niet: wat in water, ff trekken, en een smaak!



O ja! Hahahahahaha!


Iemand vroeg me of het ingewikkeld was, van het vliegveld in Lissabon naar "dat hotel van mij" (Altis) te rijden

Nee hoor! In tegendeel!

Een lange rechte weg naar het centrum
Kom je op een heel grote rotonde met in het midden een standbeeld, en die tiepe wijst ergens naar
Waarheen officieel weet ik niet, maar het is wel precies naar de uitgang van de rotonde die je moet hebben!
Ff verder rechts: Altis



Re-hahahahahahaha!

Ik zeg ook nog In Luxemburg stad heb je een standbeeld van de Groothertogin
Die wijst ook
Exact naat het ABN kantoor!

Hahahahahahaha!



God wat is het leven toch leuk als je goed kan koken, gevoel voor humor hebt, en ook nog oog voor details!

Enfin, alles wat die culikwakers in NRC en Volkskrant en Parool missen...

Ooit van Vreugdeloos of Smak of Huivers of Broekbaard of Kleynejan gehoord dat ze zichzelf eigenlijk een lul kasukwo kut vinden?

Ik geef direct toe dat er momenten zijn waarop de kwalificatie Lul over mij terecht is
Heb ik ook dikwijls aangegeven!

Maar ja...
Als je echt een lul/kut bent, tsja... Dan ligt dat wat moeilijker natuurlijk...
Dan hep je niks anders meer dan die lul of die kut...



De laatste erectie van Abu Bakr
Ja, of was het Al-Baghdadi?
O nee, wacht, dat is dezelfde lul!
Hahahahahahahaha!



Volgende aflevering zie hier