dinsdag 6 juni 2017

Den Haag



Zo zat ik vanuit Garuda te kijken


Drie dagen Den Haag


Den Haag, stad, boordevol Bordewijk
en van Couperus overal een vleug
op Scheveningen aan, de villawijk
die kwijnt en zich Eline Vere heugt


Achterberg


In de trein het zelf-interview van Smak van Dinther gelezen in de Volkskrant

Een plat, nietszeggend gekeuvel


In NRC at Vreugdeloos "Pecorino"
Meer dan 20 totaal verschillende soorten
Vreugdeloos at "Italiaanse kaas" zeg maar

Trouwens ze at "in een tasca in de Alentejo"
Tasca is Spaans ja, truus

En ze at daar iets met tuinbonen
Dat kennen ze in Portugal helemaal niet, culinaire regenworm
Portugese Wiki: "Gegeten in Noord-Europese landen en ook wel in Brazilië"
Die heeft natuurlijk Tremoço in d'r mik zitten steken, zaad van Lupinus albus


Broekbaard had een zeurderige compilatie over "zuur"

Die wilde doen geloven dat het garen van dat makreelgerecht door die Sumac komt
Door de gebruikte azijn ja

"Asem wordt vaak geweekt in water"
Asem wordt altijd geweekt in water

"za'ater", za'atar ja

Yuzu vergeten, en nooit gehoord van Verjus, Anardane (gemalen granaatappelpitten) of van Gooreh, gemalen zure druiven


Er achterop stond een -zoals altijd- marketing verhaal van Yvet Retteketet

Foto erbij met volgevreten hamsterwangen...



Café Dudok
Chorizo kroketten, daar heb je ze weer
Pan-tosti
Croque Dudok (focaccia, Mozzarela, gekookte en rauwe ham, Béchamel) 
Uitsmijter gerookte zalm, ros en kaas
Midden in het centrum maar heel redelijke prijzen


Haagse Bluf

Leuk dakterras

Yakitori
Heerlijk; zoiets plakkerigs at ik nog nooit maar hoort wel zo...


Keraton Damai

Sateh kambing: niet geweldig

Lontong van het huis
Soort rijsttafel, acht gerechten, alles overheerlijk en mooi pikant


In Trouw een plaatje van verschillende soorten messen

Steakmes (zo'n lullig karteltjesmes wat je bij de Argentijn krijgt), € 39,95, je moet maar niet goed bij je hoofd zijn...
"Flexibel uitbeenmes": alle uitbeenmessen zijn flexibel
Hervé (daar istie weer, Herve ja, uitspraak erf) kaasmes
Tomatenmes, en ja hoor, kartels
"koksmes" wat helemaal geen koksmes is


Dudok nog eens

Groentechips met dipjes
Zoals altijd smakeloos als er geen zout op zit


Marqt

Wat een shittent voor omhoog gevallen culinaire onbenullen...

Ook die recepten van ze
Bonen met chorizo en tomatenprut, goh!



Het nieuwe station


Mauritshuis

Tentoonstelling voedsel-stillevens
Daar kom ik op terug als ik de catalogus heb doorgewerkt (vol slordigheden)

O ja!
Het Groot Lulboek van Otto Kleynejan lag er naast het Delfts blauw met Nijntje erop


Haagse markt

Is niet interessant meer
95+ % warenmarkt

Leuk idee gezien: loempia kip bahmi


Haags Gemeente Museum

Uitstekende garnalenkroketten

Museon is niet meer wat het was
Een cultureel en ecologisch verantwoorde speeltuin


Scheveningen

Bestaat Bali niet meer??
[Nee; er zit nu Canton in, zoals de hele rest van Scheveningen ook verproleet is]


La Place gaat ook op de lokaal-geproduceerde toer

"Onze frites zijn handgesneden", flikker op
Een aardappel in zo'n ding en Wats, "gesneden"

laplace.com, je accepteert geen cookies en er staan er al 11 op



Draaimolen Scheveningen


Garuda

Op het gevaar af weer Rita Verdonk twee grote bakken satehsaus met twee grote bakken kroepoek in ijltempo moeten zien leegschrokken
Ik werd er onpasselijk van

Indonesische borrelhapjes
Rissoles kip, soempias en perkedel

Rendang, lontong, Oerak arik, Roedjak manis

Alles overheerlijk

Ze hadden Daging sapi roedjak, wat is dat?
O wacht, runderstoofschotel
Heeft niks met roedjak te maken zeg maar

En o ja: geen mes
Je vork is je mes, en je lepel je vork


Palmette

Op de Plaats

Leuke kaart
Tomatillo, pulpo

Lekkere wijn

Fantastische kazen


Den Haag: stad van aluinen winden en pleinen.
Winden als pleinen zo wijd.
Pleinen rustig als de grote handpalm
van de grote openheid.
Reigerlijk zijn er de vrouwen, lang en toch lieflijk


Rodenko