woensdag 21 juni 2017

Groene pruimpjes




Loek moest weten wat je met die kleine groene pruimpjes kan doen die momenteel bij de Turk liggen


De laatste 15 minuten meestoven in een stoofschotel.
Zorg dan wel dat die stoofschotel niet zuur is.
Stoof bv mee bij lamsvlees met gedroogde abrikozen in de Tajine.

Het bekendste wat ermee wordt gemaakt is Tkemali, maar dat kan je net zo goed (in tig variëteiten) in de Russische of in de Georgische winkel kopen
Heerlijk spul.

Tkemali zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster)
Je kan dus ook rijpe rode gebruiken
Recept zie hier




Turkse poon of grondel met zure pruimpjes


Pruimen met net voldoende water koken tot ze zacht zijn

Uitpersen/draaizeef, zodat de pitten en de vellen eruit zijn
Suiker, p/z, olijfolie
Eventueel wat water als het erg dik is

Poon en zo enkel ingewanden uithalen en buikholte schoonspoelen

De saus in een pan, vuur, vis erbij, tegen de kook aan
Zo houden tot de vis gaar is




Russische kip met zure pruimpjes


Water ui wortel Bouquet garni: court bouillon maken

Kip erin gaar koken met p/z

Eruit, warm houden, court gezeefd bouillon inkoken tot mooie smaak

Pan, pruimpjes, wat rozijn, peterselie, dille
Court bouillon erover
Pruimpjes gaar sudderen

Apart boter, bloem, roux
Saus met witte wijn maken

Met kip, pruimpjes, rijst




Georgisch lamsvlees met zure pruimpjes


Snij lamsvlees in grove stukken en braad ze rondom aan in olijfolie

Voeg bouillon toe en droge witte wijn
Stoof het vlees gaar

Voeg gesneden ui, geperste knof, dragon en p/z toe
(Eigenlijk hoort het met Khmeli suneli, zie hier; uhh: dat is geen "Bonenkruid" wat je gebruikt, satureja hortense, maar Bergbonenkruid, Satureja montana)
Laat nog drie minuten sudderen

Voeg vlak voor het serveren gehakt korianderblad en peterselie toe, en breng op smaak met Tkemali



Vond net deze site hier

Enorm veel gelul