vrijdag 30 juni 2017

Salades (3)




Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Bonenpuree-salade

Italië



Plakken tomaat snijden, en bestrooi met ietsje zout.

Witte bonen pureren.

Mengen met wat gehakte uitgelekte ansjovis uit blik, zeer fijngehakte knoflook, fijngehakte platte peterselie, olijfolie (tot smeuïg) en citroensap.

Turkse slabladen op borden, ook wel Roma sla, die puree daarop, daarop die tomaten, en bestrooi met ietsje zeer fijn gehakte en uitgelekte pepperoncini uit de pekel (die potten met groene pepers).




Warme paprika-salade

Griekenland



Snijd kleine groene Turkse paprika's in reepjes (de donkergroene; dolmas biber).
Zet ze, met flink stukjes knoflook en een scheut olijfolie en komijnzaad, op laag vuur op, in een pannetje met deksel.
Schep regelmatig om.

Als de paprika zacht is, wat zout erover strooien, cayenne en oregano. Er kan ook komijn bij.
Regelmatig omroeren en het vocht laten wegkoken (zonder deksel dus).

De paprika op een bord uitspreiden, de bakolie erover gieten en laten afkoelen.

Wat dragon-azijn erover sprenkelen.

Eten met stokbrood en Feta.




Bloemkoolsalade


Snijd roosjes klein van witte bloemkool en van groene bloemkool en van broccoli. Gebruik de stronken voor soep.

Marineer het met wat sherryazijn, wat olijfolie, wat gebroken piment, wat gebroken jeneverbessen, wat Worcestershire en wat p/z.

Laat koelen en schep regelmatig om.




Ensalada Esplá

Salade met schelvislever


Spanje


Het hoort eigenlijk met gerookte roggenlever, maar ja...

Avocado in blokjes snijden en die met citroensap besprenkelen.

Schelvislever goed laten uitlekken en in blokjes snijden.

Een salade van maken met gesnipperde ui, wat cayenne en een dressing met yoghurt, mayo, Worcestershite, Fino en eventueel wat selderijzout.

Niet lang van te voren maken, want dan gaat het erg vissig smaken.




Salade met aardappelen en sperziebonen

Salade Niçoise



Kook aardappelen, schep ze uit het water en spoel koud.

Doe sperziebonen in het water. Kook ze bijna gaar.

Snijd de aardappelen in dobbelsteen-grote stukken en doe die in een slakom.
Giet de bonen af, spoel ze koud en snijd ze in stukjes.
Doe ze bij de aardappelen, met stukjes tonijn en halve kerstomaten.
Meng voorzichtig.

Beleg een schaal met bladeren Romijnse sla (Turkse sla) en leg daar de salade op.

Garneer met partjes ei, ansjovis en zwarte olijven.
Koel goed.

Maak een vinaigrette en serveer bij de salade.




Zie de volgende aflevering  hier





Er was een item (zo heet dat) in het nieuws, van dat ZZPers in de horeca € 15,- per uur verdienen (bruto, maar wordt netto ivm vrijstellingen zelfstandigen tot € 24.000,-), maar loontrekkers verdienen maar € 10,-/uur.

Kwam er zo'n vakbondsdoos met een versleten kop in beeld, van dat dat schande was.

Ik denk Nou moet je die loontrekkers eens gaan vragen Wil je ook € 15,- per uur? Maar dan zonder vast contract, zonder WAO, en zonder pensioen?

Alleen al van dat "zonder contract" zeikt zo'n loontrekker, incluis die FNV doos, in de broek...

Flikker op met je versleten vakbond!