vrijdag 21 juli 2017

Beanz!



Fantastisch tournedos bakken
Kleine pannetjes waar ze precies in passen
Kosten geen ruk


Flageolets

Met tournedos en paprika


Flageolets smaken fantastisch bij lam, maar ook prima bij bief hoor
Wel altijd met flink mooie jus!

Boter, ui, knof, grove zwarte peper...

Groene paprika...
Witte ietsje zoete wijn, snel inkoken
Corrigeer de smaak met zeezout

Die bief bakken
Ondanks het gekwaak van Kleynejan (die heeft een dubbel kunstgebit dus die moet letterlijk en figuurlijk zijn bek houwe): een kant snel dichtschroeien, andere kant, zijkanten (zie volgende foto),
en dan garen ene kant andere kant op laag vuur

Blik flageolets warmen in de jus
P/z



Dit was meer dan een maand gerijpte pure Aubrac
Niet met Charolais gekruist dus
(Daar hep die Huivers zelfs nog nooit van gehoord...)
(Die zit nou met rooie oortjes te Googelen...)


Zwarte boontjes

Met gefrituurd ei en met roze ui


Volgens een van die Volkskrant trutten heb je zwarte boontjes alleen in Zuid-Amerika
Je bent een culinair veenlijk of je bent het niet

Wat er allemaal voor kwaliteiten aan die roze ui (AH) worden toegekend: vergeet het want het is allemaal flauwekul
Lees het gekwaak hier (alle links hier in een nieuw venster)

Olijfolie, fors roze ui, knof, grove zwarte peper...
Kippenbouillon...
Inkoken
Op smaak met Oxo of zo

Blik zwarte boontjes erin opwarmen

Ei in pollepel breken (Zuid-Nederlandse pollepel; metaal en groot) en in de frituur laten zakken




Velderwten

Met Abondance en rode paprika


In sommige klassieke bonengerechten moet je de gebruikelijke bonen door velderwten, jonge kapucijners, veldertjes vervangen
Chili con carne!
Dat eet je dan nooit meer met chilibonen...

Olijfolie, ui, knof, grove witte peper (witte altijd Muntok, zwarte altijd Lampung)(behalve als je met speciale zwarte pepers gaat experimenteren natuurlijk)

Rode paprika...
Witte wijn en Oxo...
Snel inkoken en van het vuur weg

Ovenschotel invetten
Uitgelekt potje veldertjes door de paprika
In de schaal
Abondance erover raspen (of Beaufort)
Oven




Moth

Met koolvis en broccoli

Moth zie hier; de kleinste bonensoort ter wereld, maar lekker!


Gewoon koolvis, want ik wilde goed kunnen proeven hoe Bengaals en die kanten uit vis gebakken in mosterdolie smaakt
Nou, erg lekker dus
Het is net als ei of bief in geitenboter bakken: je proeft geen mosterd of geit, maar wel een erg mooie fijne smaak

Zonnebloemolie, ui, knof, rawit...
Vrij klein gesneden broccoliroosjes (in dit gerecht de steel niet gebruiken; in de vriezer)..
Kruiden met Red thyme (ik bedoel het kruidenmengsel)(of anders maar za'atar)
Witte Chinese wijn (druivenwijn, geen rijstwijn; Chee Foo)...
Proef op zout (gebruik Light soy)
Een werkelijk enorm lekkere manier om broccoli te maken

Geweekte gekookte moth erdoor

Bak de vis -dus- in mosterdolie




Tuinbonen

Met gedroogde cantharellen en Panir


De tuinbonen kookte ik met de in sepjes gesneden peulen
Kooktijd even lang
Smaakt uitstekend

Week de paddo's, afgieten, vocht bewaren na zeven door een paardeharen zeef

Bonen doppen en de mooie peulen zonder kop kontje bewaren
Peulen dus in sepjes en de handel koken met een blokje kip

Olijfolie, ui, knof, gedroogd gekneusd rood pepertje...
Paddo's...
Weekvocht en proeven op p/z

Tuinbonen erbij als de paddo's gaar zijn

Panir erdoor brokkelen





Tot zover voor vandaag

Vandaag was dat vanuit het land van de spoelstopknop, de woonwerkfiets, de Volkskrant en het land waar de boemel Sprinter heet

("Ken u effe voorove ga staan en u broek late zakke?")



O ja!

Ik schreef P vanavond

Abide with me!
Retteketet komt echt aan de beurt!
Zie hier

Schitterend, die getormenteerde kop rechts!
En die gelatenheid links!
(Kompernogwatvan?)
(Broekbaard en Vreugdeloos?)