zaterdag 8 juli 2017

Drie biefen



Tsja, dat is weer voorbij...
Je ziet dat ik 'echte' had, geen winkelspul waar die apen van de krant mee koken
Ik had nog lambsrack willen pekelen als Jambon blanc en dat met asperges eten
Ach ach ach wat kan ik toch mooie gerechten verzinnen...
Enfin, dat wordt 2018...


Koetsierstuk

Redelijke beet, sterke smaak, beetje als longhaas


Schoonmaken en in plakken snijden (ja, of het vet eraan laten en op de BBQ; zoek op Picaña en zie hoe ze de plakken vouwen op spiezen)

Boter, kastanjechampignonhoeden in schijfjes bakken, uit de pan

Sjalot, knof, peterselie...
Geplette stelen van de paddo's...

Flambeer met armagnac
Wildfond, peper, inkoken
Room, inkoken...

Vlees bakken (boter!), friet bakken, hoeden in de saus opwarmen...



Bali telor marineren


Jodenhaas

Ook wel politiek correct Diamanthaas
Met cantharellen en verse pasta


Jodenhaas heet zo omdat het uit de voorbout komt, omdat ze vlees uit de achterbout alleen in zeer speciale gevallen mogen eten
(Niet omdat het in de buurt van de kont zit trouwens, wat je soms hoort)


Je hoeft het niet, zoals de meeste "andere bief", schoon te maken; het komt schoon uit het dier, als je kan uitbenen tenminste


Maak cantharellen schoon
Voetje er af, steeltje los, grote hoeden klein snijden

Boter met olijfolie
Sjalot, knof, peterselie...
Cantharellenstelen...
Ietsje cayenne en ietsje zwarte peper...

De paddo's erbij en verse tijm...

Witte wijn en inkoken
Room, bijna inkoken...
Weer room, ± inkoken
Madera, Viandox en Worcestershire...
Zet weg met deksel

Kook de pasta

Bak de bief (plakken dwars gesneden)



Bread and butter pudding vóór de oven


Longhaas

Longhaas is een werkspier op het middenrif, de ademspier

Uiterst populair in Mexico
Middenrif = sjerp = faja [fAcha]
Er zit een forse zeen in, en als je de twee helften erop hebt weggesneden heb je twee onhandige porties: een te groot en een te klein
Oplossing: in kleinere stukken snijden, sjerpjes, Fajitas


Flink boter, zeer fijn gesneden Provencaalse sjalot (oftewel, ik kan het zonder walging nauwelijks uit de strot krijgen, "banaansjalot"), wat knof, zeer lang en zeer langzaam sudderen

Scheut witte wijn (witte Côte du Rhône), scheut runderbouillon, langzaam sudderend de vloeistof laten wegkoken

Wat rode port en ietsje gembersiroop
Wat vers gemalen witte peper

Bak de fajitas snel, wokkend, in olijfolie plus wat ghee



Kriel stomen



Zie de San Fermines hier (alle links hier in een nieuw venster)
Klik de video linksonder open

Zie op 1.00 minuut, maar dat is dus enkel vandaag!



Had ik dat al verteld? Wat een nep! Wat een oplichterij!

De Postcodeloterij

(De Postcodeoplichterij!)

Je loopt het Mauritshuis binnen, je krijgt een aanbieding: voor € 13,50 mag je binnen (iets goedkoper dan normaal) en je krijgt een lot van de Bankgiroloterij en een kaart waarmee je een maand verschillende musea binnen kan en het is elke maand opzegbaar.
Nou prima.
Maar wat blijkt: je bent ook meteen ingeschreven voor de Postcodeloterij!

Wat een oplichters!

De gore kleine lettertjes neukers...
(Het is beide hetzelfde bedrijf, en die directeur probeert de hele dag, zo vertelden die secretaresses me, zijn ondermaatse lulletje in een sleutelgat te krijgen...)


Je kan zo'n afschrijving van die loterijen ook niet storneren, je kan ze enkel blokkeren voor volgende afschrijvingen

En dan nog wat: niet denken dat je van de ene of de andere loterij een lotnummer of een trekkingsuitslag krijgt, niks nul niente

Wat een oplichters!

(O, en probeer eens contact met ze op te nemen... Daarvoor moet je van zeer goede huize komen... De oplichters...)