donderdag 20 juli 2017

Drie gangen keuzemenu



Abondance
Heel erg sterk van smaak
Heel pikant


Mijn voorstel voor het drie gangen keuzemenu wat ik ga koken voor een partij Fransozen is goedgekeurd.

Ik had al eerder voor die lui gekookt (toen nog zeer achterdochtig aangaande een Nederlandse kok), en dat was zeer in de smaak gevallen, dus

Nu moest het thema een beetje zijn "van Nederland tot Spanje"
En de voor- en hoofdgerechten vego vis vlees



Passendale
Altijd lekker

Vreselijke slag ook
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Voorgerechten


Salade verte au fromage Kernhem

Botersla, stripjes iceberg, ui, komkommer, wat lichtgroene paprika (Biber dolmas), alles op Roma sla
Kernhem ernaast
Vinaigrette van heel fruitige olijfolie (altijd gevaarlijk in vinaigrette) en mirabellenazijn

Koop Kernhem nooit in de super!
Koop het een keer bij een goede kaaszaak of -kraam en je vreet die troep uit de super nooit meer
Uhh, er zijn veel producenten van Kernhem
De grote leveren aan de supers, de veel betere artisanale aan de kaasboeren
Die fabriekskaas is niet mooi gerijpt


Potage au thon et poireaux

Groentenbouillon, rode tonijn (vers dus), prei

Baskisch


Croquettes au riz de veau

Klassiek Bels

Het deeg gemaakt van kalfsbouillon
Gebruik flink grof gehakt schouderblad
Dat geleert prachtig

De zwezerik gewoon op de klassieke manier bereid en kleingesneden erdoor
Een ding: bak de zwezerik niet in zijn geheel maar in strips, heel snel op de twee snijkanten



Tête de moine
Die kan je enkel snijden (schaven) met een Girolle


Hoofdgerechten


Tofu mariné, champignons chinois, ris jaune

Die Dried tofu, Pressed tofu, die ik laatst at (zie hier)
Gemarineerd met Vijf kruiden poeder, Light soy, rijstwijn...

Coin mushrooms, een klein soort gedroogde Po ku mushrooms

Rijst met koenjit

Dat was niet erg "tussen Nederland en Frankrijk" zeiden ze
Ik zeg In Nederland wordt dit veel gegeten


Maquereau, sauce petits pois, penne

Ook weer laatst gegeten, dus dat zit nog goed in je kop
Makreelfilets op de huid gebakken
(Als je ziet dat een kok begint met bakken op de huidkant, dan weet je dat het een nul is)

De doperwtensaus Frans, met Crème fraiche dus


Arraignée, pommes frites, puree de pommes

Araignée dat is slotlap
Voor mij de mooiste bief

Friet van Frieslanders, gebakken in Blanc de bœuf

Appelmoes van rode Jonagold



Zwitserse Tilsit
Ik vind belegen Deense beter


Nagerechten


Fromages belges

Belse kazen die als extra worden geserveerd

Brugse blomme, Herve, Ettekeis



Agrumes avec ris au vin chinois

Een fantastische vinding van mij!

Zuur fruit (hier citrus maar het kan ook bv met Granny Smith) met zoete "Wine taste rice"
Zie hier


Glace au yaourt et abricots

Yoghurtijs is het lekkerst met abrikozen
Goed zoete abrikozen en die heb je nu


Chausson au pruneaux

Pruimenflap

Het pruimenspul erin als Hollsteiner Pflaumenmus gemaakt



Val-Dieux
Ach...


Vanavond kip Cola nummer drie

Coke Can Chicken

Eerder het recept van Coca Cola zelf
Daarna dat uit Soof

Ik schrijf er binnenkort een aflevering over

Vergelijkend wetenschappelijk onderzoek

Toch, Kleynejan?!

Ik wel...



Fantastische quote gevonden!

Jean Anouilh

On n'est jamais trop cruel avec les imbéciles

Je kan met imbecielen nooit wreed genoeg zijn

Toch, Kleynejan?!

Ik wel...



Dat mailde mijn slager me vandaag
Prachtige kalfspoten
Twee gaan door de pens, en twee worden met Sauce poulette gemaakt
Blanquette zeg maar, met champignons