zondag 30 juli 2017

Friet met



Vandaag weer eens inkopen

Links Afrikaanse gember
Lekker!



Wat eten ze waar bij friet?

Of, dat kan je ook zeggen: Waar eten ze friet bij?

Met dank aan Wikipedia



Nederland


Mayo cq frietsaus
Satésaus, curry saus, joppiesaus...

Friet speciaal
Frietje Oorlog (en de verschillen daarin)
Kapsalon

"On average, Dutch snackbars typically offer between 9 and 10 different condiments to be eaten with fries, or to be combined (the condiments are rarely free in Dutch snackbars)."

"Fries are often accompanied by other popular deep-fried fast foods such as the kroket and frikandel, but fries are also served as a side dish in regular restaurants."




België


Vroeger: zure haring (Boon schrijft daarover, en daarom at ik dat ooit en dat is erg lekker; doet denken aan die Engelse friet met malt azijn), gehaktbal, Cervela, runder- of paardenstoof (ook in Nederland!)

Nu mayo en frietsaus, pickles, tartaarsaus en noem maar op

Friet met stoofkarbonade of stoofvlees, gebakken kippenpoten, "beef or pork sticks" (saté?)
Ballen, sticks en worsten van rund, varken, kip, kalkoen

Met Mammoet (frikandel speciaal), of met mosselen op azijn

En met mosselen friet natuurlijk!



Witte druivenwijn (itt rijstwijn)
Lekkere kookwijn


Frankrijk


Steak frites!
Meestal longhaas of bavette

Meer modern: met kebab, met hamburgers, met gebakken of gegrilde kip

Erbij: mayo, maar ook, jawel, frietsaus (Sauce pommes frites; "bij McDonald's en in de super"), Dijon mosterd (heerlijk bij Steak frites!)

Thats it...



Chinese kardamom
Daarmee moet ik nog experimenteren...


Spanje


Niks...

Ja, Patatas bravas...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Nou, ik kan er wat aan toevoegen
Je hebt een heerlijk soort Spaanse friet, en daarvan is alle Franse en Belse en Nederlandse friet afgeleid, althans eruit ontstaan
Je hebt een Sartén, althans vroeger heette dat zo, vóór de opkomst van de koekenpan die nu Sartén heet
Zie hier
Daar ligt een laag olijfolie in van zeg drie centimeter
Dat stook je heet, en daar mik je een partijtje dunne rauwe frietjes in, vrij veel; de olie bedekt ze nog net
Langzaam laten garen
Niks voorbakken
Lekker hoor
En o ja, pan af laten koelen en terug in de kast
Iets tussen frituren en bakken in is het...



Dat had ik nog beloofd aan T.


Portugal


Schijfjes en chips

Overal bij



Italië


McDonald's en Burger King



Engeland


Fish and Chips

Met Malt azijn over de friet dus



Koreaanse grof gemalen rode peper
Ik kreeg een zak van een kilo van de eigenaar van een grote toko...
Ik deel sindsdien continue potjes uit
Lekker spul trouwens
Zit wat zout door, omdat het niet 100% gedroogd is
(Daarom is het zo lekker)



Volgende keer, overmorgen, de rest

Canada, Bulgarije, Egypte...



O ja!

Morgen serveer ik T
* Bisque d'homard met shiitake
* Mosselen met bleekselderij en Pommes allumettes en home made pickles
* Brugse Blomme
* Clotted cream ice cream

De bisque en het ijs maakte ik al en proefde ik al

Het is werkelijk Godsongelofelijk hoe goed ik kan koken, Jezus Gristus Godverdomme...

Maar wat me dan triest stemt, dat is dat ik al die krantenkwakers dat niet allemaal kan laten proeven
Opdat ze weten dat ze culinaire nullen zijn, begrijpt u?

Retteketet, Jonas en de Walvis (aka Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynejan, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Klootweg, Broekbaard, Boesje, Westerkwaken, Tracheotomie, Meneer Watkletstons, Klootweg, Verspillen, Van Urmen...





Zie de volgende aflevering hier