woensdag 23 augustus 2017

Beanz!




Kidneybonen

Met tomatensaus en rundersaucijsjes

Comfort beans


Olijfolie, rundersaucijsjes...
Uit de pan

Stukjes groene paprika erin
Uit de pan

Weer wat olijfolie, ui, knof, rode rawit, gemberwortel...
Kidneybonen erin en tomatenpuree en rode wijn...
Proef

Stukjes worst erin
Stukjes paprika erin

Breng op smaak met ketjap medja (manis richting asin; "tafelketjap")

Simpel en wow




Soissons
(die heel grote witte bonen)

Met schouderkarbonade en ananas


Marineer schijven (verse natuurlijk) ananas een halve dag met Ketjap medja

Op de BBQ of op de grilpan
Koelen

Marineer de koteletten een halve dag in witte wijn (bv. Côtes du Rhône) met knof, Worcestershire en azijn (ik gebruikte Japanse "abrikozen"azijn, Ume su, en het resultaat van de saus was lumineus)

Bak spekjes
Uit de pan

Olijfolie, ui, knof, rode jalapeño zonder de pitten...
De marinade erbij en inkoken
Proef op zout

Stukjes ananas erdoor, die bonen en de spekjes

De koteletten drooggedept op de BBQ of op de ingevette grilpan
(Ik deed ze daarna in stukjes door de bonen)




Tuinbonen

Met lamsnier en sla

Riñones al Jerez


De nieren ontvliezen, over het plat in tweeën, overdwars in vieren en de witte dinges eruit snijden
Spoel ze en dep droog

Olijfolie, flink zoete ui, forsch knof en twee gebroken rode pepertjes
Laat wat sudderen en haal de helft uit de pan

Met die helft warm je kleine tuinboontjes op

De nier in de pan op heel hoog vuur kort wokkend aanbakken

Oloroso en dragonmosterd erbij (dat hoort eigenlijk de in Spanje erg populaire Bordeaux mosterd te zijn, Louit)

Heel kort sudderen en op tafel met groene salade




Bruine bonen

Met grove worst en groene paprika

Liefst Groninger verse worst, met kruidnagel


Boter, worst braden, uit de pan
Ui, knof, gemberwortel, grof gebroken zwarte peper, foelie, komijn...

Groene paprikastukjes kort meebakken
Witte wijn (Pinot Grigio of zo)...

Bruine bonen erbij, zout met Oxo of zo (Viandox, Bovril, desnoods Marmite), proef

Worststukjes erbij



Borettana uien
Heeft er niks mee te maken
Ben de foto van die bonen kwijt


Cannellini

Met koolvis en rode paprika


Olijfolie, paprikastukjes bakken
Uit de pan

Ui, knof, Koreaanse grove cayennepeper...

Red thyme (een soort zaätar), witte wijn (Touraine Sauvignon), Oxo of zo...

Bonen erin...
Paprikastukjes erin...
Stukjes groene olijf...

Bak de vis in Beurre noisette

De combinatie van die wijn met die cayennepeper is wel zo griezelig lekker...





O ja!

Hahahahaha! De gemiddelde Nederlandse culischrijver aan het werk! Dank P!

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)!



O ja!

Dat is ook Nederland!

Dat een raaskal als Petra Mossel dik verdient!

Zie hier

Dank Loek!



O ja!

Last but not least!

Die gluiperige poenharses van Yvet Retteketet in de Telegraaf vandaag!

Kwaak! Kwaak!! Kwaak!!!

Ik wilde een foto nemen maar mijn camera hield er kokhalzend mee op...

Alleen die kubieke meter reet al...



Kalfspoot is heerlijk bij pens (Tripes à la mode de Caen)
Ook heerlijk bereid à la poulette
En ja, je kan ze ook ergens insteken natuurlijk...
Maar mij hoor je niet zeggen waarin hoor!