woensdag 6 september 2017

Gehakt (1)



Vandaag en in deel 2 overmorgen: hoe prepareer je poten van loopeend
Probeer altijd met Barbarie eend te werken
Zoals hierboven krijg je het aangeleverd


Vlaams: Geklopt


Vandaag gehaktballen



Bal Bali


Serveer een gehaktbal met sambal en ketjap ernaast, zó dat je dat spul kan mengen naar believen.

Gebruik liefst half om half met iets meer varkensgehakt erdoor dan normaal.
Normaal moet hoh ook precies 50/50 zijn; zo niet dan moet dat aangegeven worden.
Het vetgehalte mag niet meer dan 35% zijn, en bij mager gehakt 20%.

Gebruik liefst Ketjap medja ("tafelketjap"; iets minder zoet) en Sambal brandal.



Vette flap eraf snijden dus


Klassieke gehaktbal


Maak het gehakt aan met p/z, werk er ei door en maak het weer stevig genoeg om er ballen van te kunnen draaien met paneermeel.

Kruid met kruidnagel (altijd versgemalen!) en/of nootmuskaat.

Bak rondom snel bruin, doe bouillon in de pan (jus!) en laat de ballen, regelmatig draaiend en met een deksel op de pan garen op halfhoog vuur.



Vlees van de vetflap af
Die stukjes vlees die bak en en die eet je onder het koken


Zweeds

Ikea!

Köttbullar


Doe wat suiker en nootmuskaat door het gehakt.
Gebruik 1/3 runds, 1/3 kalfs en 1/3 varkensgehakt.

In ieder geval: gebruik in plaats van paneermeel oud witbrood, geweekt in melk en uitgeknepen.

Astrid Lundgren: gebruik meer eigeel dan eiwit, en gebruik room in plaats van melk.

Serveer met cranberry-saus.



Dit is al het vet
Ook van de poten kan je nog wat aanhangsels afsnijden


Spaans, Noord Afrikaans, Midden Oosters
Neem half rundergehakt, half lams

Bels en Frans: in varkensnet
(Beroemd: gestoofd in Leffe brune)

Amerikaans
Met gekookt ei erdoor, en dikwijls ook kaas

Enzovoorts



Langzaam uitbakken, afgieten, koelen, koeling



Zie aflevering 2 hier