vrijdag 8 september 2017

Gehakt (2)



Bruin de eendenbouten aan de vleeskant in eendenvet
(Zie de opmerking hieronder)


Aflevering 1 staat hier (alle links hier in een nieuw venster)

Daar vindt u ook de voorgeschiedenis van die eendenbouten hierboven



Gehaktballen (2)


Duitse gehaktballen

Königsberger Klopse



Maak gehakt aan met in melk geweekt en goed uitgeknepen witbrood, peper, weinig zout, gesnipperde sjalot, kappertjes en in melk geweekte en daarna geprakte ansjovis

Maak er niet te grote ballen van en kook die in water met iets zout

Haal ze uit de pan, houd ze warm, en bind een deel van het kookwater met balletjes Beurre manié (50/50 boter bloem kneedsel), stevig kloppend

Dat is het officiële recept
Ik braadde de ballen kort aan
Kookte de saus in vóór het binden
Warmde de ballen in de saus

Serveer de saus bij de ballen, met extra ansjovis en kappertjes

Schopenhauer at het graag, die woonde in Königsberg
(Op zijn middagwandeling zette men de klokken goed)



Met de aangebraden vleeskant tegen elkaar binden
Ik had twee poten van een kant; beter twee van twee kanten
Nu steekt het tweede bot naar linksonder
(Als je goed kijkt zie je het nog net, of zie de volgende foto)
Flink eendenvet, oven, regelmatig draaien


Gehaktballen, Luiks



Braad gehaktballen rondom bruin

Bak sjalot en knof in boter

Maak er een dunne saus van (die later wat inkookt) met bloem en donkere Leffe

Voeg rozijnen toe en stoof er de ballen in gaar

Breng op smaak met p/z en perenstroop


Ik maak het altijd met de ballen in net
Zie het volgende recept



Een deel van het vet heb ik al afgegoten


Gehaktballetjes in varkensnet


In Frankrijk heet dat Crépinettes, in Engeland Faggots



Varkensnet is het buikvlies van een varken
Zie hier op dit blog
Zie hier hoe de foto gejat is en gespiegeld

Tijdig bestellen bij de slager; neem er meteen een paar meer, was ze goed schoon, laat uitlekken en vries in, bijvoorbeeld voor als je paté gaat maken; daar leg je het overheen

Gehakt aanmaken, stukje net uitsnijden, balletje gehakt erop ter grootte van een klein ei, in dat net wikkelen en rondom aanbakken

Wat vloeistof erbij (bier, wijn, bouillon, combi) en af en toe draaiend gaar stoven

Enorm lekker, want alle smaak blijft in het vlees




Met Tomate provençale en in eendenvet gebakken aardappel
Ik bak de poten drie kwartier
Vallen ze niet van het bot, hebben beet en meer smaak


Gehaktballetjes met tomaten-sherrysaus

Spanje



Maak gehakt aan met iig p/z, ui en knof

Maak niet te grote ballen en braad ze snel bruin in olijfolie

Maak een goede tomatensaus, maar met Fino erdoor in plaats van rode wijn
En wat groene kruiden (je kan ook wat zaatar nemen)

Stoof de balletjes gaar in de saus

Serveer met niet te snel in een laag olijfolie gebakken friet   



Wordt vervolgd, over gehaktschotels

Zie de volgende aflevering hier



Ballen zijn op!

De ballen!