zaterdag 21 oktober 2017

Herfst



Vandaag kaas

Carrigaline farmhouse cheese
Ierse gerookte kaas



Recepten voor de herfst



Griesmeelpudding met vijgen

Een klassiek Noord-Frans recept



Maak de griesmeelpudding volgens de aanwijzingen op het pakje

Beleg de bodem van een natgemaakte vorm met dunne partjes blauwe vijgen (de vijgen niet pellen) en stort daar de pudding op.

Laat afgedekt koelen, stort, en decoreer rondom met flink partjes vijg, deze wat dikker gesneden.



Gerookte cheddar


Koolsoep

Polen



Bak flink doorregen spek uit in een braadpan; snijd het spek niet te klein, maar bijvoorbeeld in stukken van twee bij twee cm.

Voeg flink bouillon toe, stukken aardappel, wortel, ongekookte zuurkool en laurier.
Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.

Voeg heel fijngesneden prei toe (alleen wit!), geweekte (dus oorspronkelijk gedroogde) paddestoelen en het gezeefde weekwater daarvan.
Breng weer aan de kook en laat vijf minuten sudderen.

Voeg dan fijngesneden witte kool toe, p/z, peterselie en selderijblad.
Breng aan de kook en laat sudderen tot de kool gaar is.

Proef op p/z.



Livarot
Let op de bandjes lisdoddeblad eromheen
(Strepen op de mouwen, vandaar de naam Le Colonel)


Rollade met groenten en gedroogde pruimen

Garnituur voor een rollade



Doe gedroogde pruimen in kokend water, laat het water weer aan de kook komen, neem de pan van het vuur en laat acht uur staan.

Karameliseer lente-uien en/of mei-knolletjes en of stukken winterwortel (koken in weinig water, tegen het eind suiker en boter erbij, roerend droogkoken).
Haal uit de pan en houd warm.

Giet, op hoog vuur, een scheut Nolly Prat in de pan en schraap de aanbaksels los.

Zet het vuur lager en warm de uitgelekte pruimen op in de pan.

Haal de pruimen uit de pan, houd warm, en voeg crème fraiche toe; laat inkoken tot sausdikte.

Serveer de groenten, de pruimen en de saus bij schijven rollade.



Maroilles
Bekend geworden door zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Zeeduivel-civet met eekhoorntjesbrood

Recept van Arzak, San Sebastian

Een ongelofelijke kwal, daar niet van

Zeeduivel, hengelvis, hozemoos


Filetten van snijden, van de staart dan dus, peper en zout erover, en marineren in rode wijn met wortel, ui, selderijblad, prei en peterselie.
12 uur op 'n koele plek laten staan; regelmatig omroeren.

Uit laten lekken en de vis van de groenten scheiden.

Die groenten in olijfolie aanbakken, met wat later tomaat erbij.

Wat visfond enwijn erbij en inkoken.

Door de draaizeef halen en er met espagnole-saus en eventueel nog wat visfond een saus van maken.
Proeven op z/p.

De koppen van eekhoorntjesbrood in plakjes langzaam en zachtjes bakken in olijfolie (de stengelschijfjes met sla, olie en azijn serveren; rauw laten).

Vis in de saus opwarmen etc.



Provolone piccante
En pikant is ie!


Pompoenbrood

Pumpkinbread


Amerikaans
Verslavend lekker


Doe in niet teveel kokend water stukken pompoen, met schil en pitten en al.
Laat het water aan de kook komen met z/p, wat koriander(-blad of -zaad), wat ui en wat knof.
Laat sudderen.

Als de pompoen zacht begint te worden afgieten en heel goed laten uitlekken. Met het vocht soep maken.
Hoe minder vocht er in de pompoen zit, hoe beter de smaak van het brood.

Als de temperatuur wat is gezakt de pitten verwijderen en het vruchtvlees van de schil drukken.
Pureren.

Van de puree met bloem een soepel deeg maken. Bedenk dat er meer bloem nodig is dan op eerste gezicht lijkt; er moet misschien dus ook wat meer zout bij. En: hoe minder vocht hoe minder bloem hoe meer smaak!
Los gist (eventueel uit een zakje) op in ietsje lauwe melk en kneed dat goed door het deeg.

Laat het deeg onder een theedoek op een warme plek rijzen tot dubbel volume (duurt lang) en kneed dan terug.
Herhaal dit.

Vorm er korte dikke stokbroodjes van, maak aan de bovenkant enkele diagonale parallelle niet te diepe inkervingen en laat de broodjes flink rijzen (diirt lang).

Bak ze bij ongeveer 170 graden tot ze gaar zijn (snijd een broodje door en kijk of de binnenkant gaar is; zoniet: bak verder).

Smaakt lekker-zuur. Extra lekker dus met honing.



(Dit is dus niet die poeder!)



O ja!

Die apelul Steijaert ("Research" staat er bij zijn naam) wil ons in de Volkskrant doen geloven dat speeskeek met hasj gemaakt wordt
"Research" zeg maar
What y been smokin' man?


O ja!

Nieuws uit de Playmobiel keuken
Zie hier
Dank P!


O ja!

Hoofdrecdactrice Viva (Debbie heet die ook nog): "discrapantie"


O ja!

Twee gouwe ouwe!
Zie hier
En zie hier


Doehoei!



Zichem