zondag 5 november 2017

Biefstuk




Geen gelul!


Biefstuk bakken



Schroei snel aan een zijde dicht op heel hoog vuur in heel hete boter en/of olijfolie

Andere zijde idem

Draai weer en laat verder garen op lager vuur, regelmatig draaiend

Zout daarna pas



Italiaanse varkensworstjes


Biefstuk met anchoïade


Maak anchoïade

Laat een oven waarin een grill zo heet mogelijk worden

Bestrijk brood met de anchoïade, leg er biefstukken op, schakel de oven uit en zet de grill aan en plaats het brood met de biefstukken zo dicht mogelijk onder de grill

Draai de biefstukken vrij snel (op het brood, niet met het brood)

Draai nog een keer als ze bijna gaar zijn



Anchoïade


Week ansjovis uit de pekel in melk, laat uitlekken, spoel af en dep droog

Blend met peterselie en wat sjalot

Maak er met olijfolie een "mayonaise" van

Breng op smaak met citroensap en peper




Biefstuk met saus van blauwschimmelkaas


Bak biefstukken aan in boter, haal ze uit de pan als ze bijna gaar zijn, bestrooi met p/z en houd ze warm

Roer de aanbaksels in de pan na iets koelen op laag vuur los met droge witte port en los in de vloeistof blauwschimmelkaas op, liefst Roquefort

Serveer bij de biefstuk, met gebakken appelschijven



Naan onder de warmhoudlamp


Biefstuk met citroen


Super simpel, super lekker
Maar: enorme hitte vereist
Iets wat je maakt op een net schoongemaakt houtfornuis
(En dan gooi je gedroogde pepers in de oven; dat wordt dan prachtig krokant)

Bak biefstukken aan beide kanten kort aan, in een zo heet mogelijke smalle hoge gietijzeren pan met wat olie

Haal uit de pan, pers er pijlsnel wat citroensap over en serveer direct




Biefstuk met Szechuan peper


Maak een dun mengsel van maizena en blanke rijstwijn (Kwangtung mijiu of zo) , en breng op smaak met light soy en Cheefoo wijn (Chinese druivenwijn, wit en licht zoet; enorm lekker om er tomatensaus mee te maken)

Wok peultjes vrij lang in arachide-olie en haal uit de pan

Rooster Szechuan peper (pas altijd op de lange vlijmscherpe steeltjes) in een droge pan op laag vuur, haal uit de pan en stamp fijn

Bak biefstuk-reepjes snel bruin in de wok met arachide-olie en de Szechuan-peper

Doe de biefstuk in een kom en giet er het braadvocht over

Wrijf de wok schoon en warm er weer arachide-olie in op, nu met wat sesam-olie erbij

Bak er nieuwe ongebakken Szechuan-peper in, met rode peper, verse gember en knof, op niet te hoog vuur

Doe er de biefstuk met het vocht bij en dat wijnmengsel, voeg de peultjes toe, breng aan de kook, laat kort doorkoken en serveer



Roti in de rotipan



Aan de vergetelheid ontrukt!

Het Dolkomische Sexduo Venus en Penis!


Hoor hier! (alle links hier in een nieuw venster)
Vader Abraham!
Dat is nog eens wat anders dan smurfen!

Hoor hier!

Hoor hier!