maandag 13 november 2017

Pasta!




Penne

Met wortel en kippenpoten

En, jawel, twee experimenten: kruidnotensaus en taaitaaisaus
Ja, want in Limburg maken ze saus met ontbijtkoek, en in Duitsland met Lebkuchen
Dus dat moet kunnen
En het was dan ook heerlijk...


Olijfolie en boter, kippenpoten bruinen, uit

Ui, knof, grove zwarte peper...
Wortel...
Kippenbouillon...
Kip...

In de helft fijngesneden taaitaai, de volgende dag in de andere helft geplette (deegroller) pepernoten
Goed roerend laten oplossen en laten dikken

Penne koken

Pepernoten was wat zoet, maar wel weer subtiel

Uhh, eventueel verzoetzuren met gehakte zilveruitjes!




Tofette

Met eendenborst à la Bordelaise


Sjalot, rode wijn, tot stroop koken

Met kalfsfond langzaam laten inkoken met wat peterselie, tijm, rozemarijn en laurier tot mooi dik

Pocheer merg in wat kalfsfond

Bak champignons met knof
P/z

Vlees vleeskant dichtschroeien (niet luisteren naar wat die Volkskrant en NRC apelullen zeggen) en zacht op het vel sudderen
P/z

Kook de pasta




Strozzapreti

Met kruidensmeerkaas, Schabzieger en paddo's

Strozzapreti: priesterwurgers
Die verslikken zich er namelijk in omdat het zo lekker is


Olijfolie en boter, ui, grof gebroken zwarte peper...

Bloem...

Witte wijn...

Smeerkaas, grof geraspte Schabzieger (die groene Geska, maar dan heel en de hardere versie, want je hebt ook vrij zachte)...

Proef op zout

Bak herfstpaddo's
P/z

Kook pasta




Conchiglie

Met fazant en zuurkool


Olijfolie, boter, ui, knof, gedroogde rode peper...

Zuurkool erin omroerend aanbakken
Met twee vorken uit elkaar halen
Gesplitste jeneverbessen, gebroken karwij, laurier...
Uit de pan en de pan schoonvegen

Boden pan bekleden met speklappen zonder zwoerd
Zuurkool terug
Witte Elzasser wijn...
Zachtjes en uren...

Pasta koken en fazant kort sauteren in boter

(Ik had veel schot in de fazant, en de "haasjes" zoals die worden genoemd heb ik gepocheerd voor op brood)




Kleine penne

Met sperzie en sojakorrels


Sperzie kop kont, stukjes, koud water

De korrels aan de kook in groentefond, 10 minuten sudderen
Afgieten, koelen, uitknijpen

Sperzie afgieten

Pasta koken

Pindaolie, sperzie...
Uit de pan

Ui, knof...
Sperzie, groentefond...

Plus de korrels plus de pasta en op smaak met Topokki (Koreaans pikant condiment)




Hoorde Ingrid van Engelshoven, Minister van Zwarte Pietzaken, op het nieuws.
Waar hebben ze dat warhoofd uit het veen getrokken in plaats van er verder ingeduwd?