donderdag 23 november 2017

Petatten alweer!




Gebakken aardappelen

Met hertenbief en stoofpeer


Rauwe schijven Roseval in ganzen- of eendenvet lang langzaam bruinen
Steeds maar draaien, en als beide kanten mooi bruin: uit de pan
Worden van binnen smeuïg, van buiten krokant
Net als goeie friet

Alles uit de pan?
Kwarten stoofpeer ex klokhuis erin
En weer steeds maar kantelen (je hoeft ze niet op hun rug te bakken) tot beide snijvlakken bruin
Uit de pan steeds

Alles uit de pan?
Ui, knof, jalapeño zonder zaad en zaadlijsten...
Vuur uit

Hertenbief rondom schroeien in Beurre noisette
Vuur lager, wat stoven, regelmatig draaien

Aardappel etc. warmen

Wow...

Culinair boerenvreten zeg maar...




Gestoomde Roseval

Met zuurkool en casselerrib


Uhh, de zuurkool maakte ik meteen ook voor het laatste recept vandaag, met zalm
Bij deze winkels hier (alle links hier in een nieuw venster) hebben ze diverse soorten voorverpakte zuurkool, maar ook nondescripte pakjes zonder opdrukken; dat is uit het vat en die is prima

Boter, ui, knof, rood pepertje...

Laurier, gehalveerde jeneverbessen, karwij...

Zuurkool erop...
Draaien...
Draaien...
Met twee vorken uit mekaar trekken...
Uit de pan

Speklappen zonder zwoerd in de schone pan, zuurkool erop, Bockbier erover...

Uren en uren heel zachtjes stoven onder een deksel

Roseval stomen...

Rookspekjes uitbakken...
Casselerrib erbij bakken...

Serveer met mosterd




Spaanse friet

Met gebakken ei en peultjes en Sauce messine


Peultjes kop kont en in koud water
Na een half uur afgieten en goed laten uitlekken

Sauce messine maken
Het is voor bij vis, speciaal riviervis, snoek!, eventueel rivierzalm, maar ik maakte het de eerst keer, dus dan proef ik het bij friet
50 gram zachte boter kloppen met 1 theelepel bloem
Iets meer dan 1 kop Crème fraiche (1 hoog bakje dus) erdoor kloppen
2 eigelen erdoor
Dragon, bieslook, platte (in Frankrijk gekrulde) peterselie...
Au bain Marie binden
Op smaak met citroenrasp, redelijk wat Dijon mosterd (het hete vervliegt, maar het haalt toch de andere smaken op, verdomd, heel mooi), p/z
Warm houden
Zie die saus hier (ik heb van de mijne wel foto's maar ik wil hier die Spaanse friet laten zien)

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Peultjes wokken...
Wat witte wijn, wat Oxo of zo, peultjes ietsje garen

Friet Spaans bakken
Roseval!
Zie foto; dat moet in een sartén
Net genoeg olijfolie, niet te hoog vuur, niks voorbakken...
(Sartén gaat daarna in de kast met olie en al)
Niet zeuren dat die friet niet krokant is, het is wat anders

Eieren bakken




Gekookte Roseval

Met witlof, gekookte ham en komijnenkaassaus

KomijneNkaas, dat is net zoiets als ruggeNmergtering


Witlof kort koken in gezouten water
Afgieten, koelen, halveren, kernspul eruit snijden

Aardappelen koken

Flink boter, ui, knof, grof gemalen witte peper...
Bloem...
Volle melk... witte wijn... Marmite... gebroken bruin en geel mosterdzaad...
Rasp er jonge, eventueel jong belegen, nooit belegen of oude komijnenkaas over
Proef en breng op smaak met half droge Marsala (die kunt u niet vinden; neem droge Amontillado)

Witlof in gekookte ham (wel goeie, ja) wikkelen, vette ovenschotel, kaassaus erover
Aardappelen idem met iets zout in een andere ovenschaal
Oven

Een meisje wat nooit kaas op brood naar school wilde, wil sinds het eten van dit gerecht elke dag komijnenkaas op brood naar school...




Aardappelpuree

Met zalm en zuurkool


Die zuurkool, die maakten we al

Aardappelen koken (en alweer Roseval!)
Afgieten
Boter erop en ff wachten
Stampen met z/witte peper en melk en nootmuskaat

Boter, ui, knof...
Zalm bakken in die boter, met tijm
P/z
Zorg voor flink jus!
Ik had te weinig, zie hieronder





Laatst had ik het over Zoete zoutheid (Maldon fleur de sel) en Zoute zoetheid (zoute stroop, zie hier)

Bij dat raadselachtige rijtje is wat bijgekomen!
Nou ja, dat is al enige tijd geleden, maar ik besefte het toen niet
Manzanilla; droge zoetheid

Ik realiseerde me dat, toen ik vandaag peperdure zeldzame manzanilla's bestelde: Manzanilla pasada, Manzanilla amontillada en Manzanilla fina...



O ja!

Dat moest ik nog vertellen!

Ik zat kort geleden in de Pousada van Estremoz, in de eetzaal
Volkomen uitgestorven
Zie hieronder (ik vroeg direct een ander glas)
Kreeg m'n voorgerecht, Caldo verde
Moest ik een forse scheet laten, ik denk Er is toch niemand, enfin, Kraak!, komt er vanachter die middelste pilaar een zeer verbaasd kijkend tiepe te voorschijn hahahahahahaha...