woensdag 15 november 2017

Rijst!




Risotto

Met Mozzarella en paprika


Voor een recept als dit is Carnaroli de beste rijst

Maak kippenbouillon heet

Olijfolie, ui, knof...
Tomatenpuree...
Wat pikant paprikapoeder (niet gerookt, Kleynepik)
Paprika en wat bouillon...
Blokjes Mozzarella

Boter, sjalot...
Rijst...
Witte wijn...
Bouillon, roeren, bouillon etc




Surinaamse rijst

Met Ikan teri en dikke Nederlandse sperziebonen

Ikan teri: gedroogde ansjovis
Ik gebruikte Ikan teri besar, grote


Sperziebonen in kop kont en in stukjes in koud water

Asemwater maken

Sperzie uitlekken en droogdeppen
Pindaolie, sperzie wokken, uit

Rijst koken en afgieten

Visjes (ongeweekt) frituren en grof hakken

Pindaolie, ui, knof, laos, sereh, rawit (alles vers!)...
Versgemalen korianderzaad...
Sperzie erbij...
Kippenbouillon...
Daoen salam, ansjovis...
Asemwater, kokossuiker
Rijst...
Proef op zout

Ongelofelijk hoe die kokossmaak uit die suiker komt, en hoe mooi dat combineert met de aparte smaak van die vis...




Kleefrijst

Met bleekselderij en kip

Boeboer ajam


Kippenbouillon laten sudderen met Saoto mix, ui, knof, sereh, Daoen djeroek poeroet en wat rawit

Kip aanbraden

Zeven, bleekselderijstukjes erin koken, uit de pan

Kip in de bouillon stoven

Kip eruit, vlees klein

Boeboer (pap) maken met de rijst en de bouillon
Op smaak met Ketjap kental

Kip warmen in de bouillon
Naast rijst op het bord (het hoort allemaal door mekaar)
Bleekselderij warmen in de bouillon en naast de kip
Bosui over de rijst en ook fruitjes
Serveer met een mooie sambal (milde Badjak of sterke Brandal)




Pandan rijst

Met groene paprika en koolvis

Thais

Kan ook met garnalen en/of varkensvlees
(Uhh witte vis, garnalen, varkensvlees, witte vis + garnalen, varkensvlees + garnalen)


Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, rawit, selderijblad...

Vis erin aanbakken, uit de pan

Paprika idem

Aanbaksels los met rijstwijn (Shaohsing is hiervoor goed genoeg)

Maak met zoete bonensaus (Tian mian jiang) en rijstwijn een mooie saus

Kook de rijst

Vis en paprika in de saus warmen




Mihoen

Met garnalen, zeewolf, kipfilet, rundergehaktballetjes, bundelzwammetjes, tauge, gesauteerde peultjes

Chinese fondue


Pindaolie, ui, knof, laos, sereh, rawit (alles vers)...

Kippenbouillon...

Op smaak met Golden Mountain "Seasoning sauce" (Tướng già vị; dat is wel Vietnamees maar erg lekker)

Peultjes goed sauteren

Al het spul in de soep warmen

Aan het eind de soep drinken





Jezus wat een lul zeg, die Kortzicht of Kromzicht of Stompzicht of hoe heet ie ook weer...

Maar mooi mogen blijven...

Ja, dat heb je als je kabinet wordt gegijzeld door achterbakse psalmenzangers...