zaterdag 25 november 2017

Rode kool



Vandaag weer eens inkopen
Isigny, daar komt ook die erg lekkere Saint Paulin vandaan, Abbaye Sainte Mère



Er was ooit een wedstijd, na het oogsten van enkele enorme rode kolen en het schieten van veel houtduiven: Voorgerecht, tussengerecht en hoofdgerecht maken met duif en rode kool

U begrijpt wie er won

Gemarineerde rode kool met duivenpoten (koud)
Ik besprak die kool enkele dagen geleden

Rode koolsoep op basis van bouillon van de karkassen

Chartreuse (sjieke stamp) van rode kool, met duivenborsten



Enorm lang geleden dat ik dat kocht / dronk
Ik vond het lekker, maar sterk (vergeleken met andere likeuren)



Rode kool



Bak in een stoofpan ui, knof en fijngesneden rode kool aan in boter

Kruid met kruidnagel, laurier, foelie, zwarte peper, geplette cardamom, gehalveerde jeneverbessen, kaneel en p/z

Voeg bouillon toe en breng aan de kook
Laat, met een deksel op de pan, een half uur sudderen

Voeg stukken goudreinet toe als de kool zowat gaar is

Proef op p/z en of er wat wijnazijn bij moet
Is de kool blauw dan had er dat eerder bijgemoeten

Voeg bessendiksap toe en kook nog 10 minuten



Enkele "Cap of ribeye's"
Ook wel Deksel van de dikke lende (wat klets is)
Of Spinalie (van de wetenschappelijke naam Spinalis)
Volgens sommigen het lekkerste stukje koe



Rode kool, Frans



Het idee is hetzelfde



Snijd de rode kool zo fijn mogelijk

Snijd op een middelmaat rode kool twee goudrenetten in blokjes en een flinke ui in ringen

Maak in een braadpan reuzel heet en bak daarin de kool kort en steeds roerend aan

Voeg de appel toe, roer even om en voeg dan de ui toe; roer weer om

Voeg z/p en een flinke scheut kokend water toe, roer om, doe een deksel op de pan en laat anderhalf uur sudderen

Proef op z/p

Maak de rode kool zoetzuur met rietsuiker en rode wijnazijn.



Dendeng
Gekruid gedroogd rundvlees
Mag niet geïmporteerd/verkocht worden
Gaat van onder de toonbank
Tekst door Google Translate gehaald:
"Dendeng geweekt heet water gedurende 1 -2 minuten na een beetje slap aftreksel en vervolgens in stukjes gesneden naar smaak en bak in hete olie gedurende 1-2 minuten"



Rode kool met koriander

Duitsland



Wat spekblokjes langzaam in wat reuzel uitbakken

Gesnipperde rode kool meebakken, laurier en flink gemalen korianderzaad erbij, peper en zout, en ietsje foelie en kruidnagel

Met rode wijn en wat rode wijnazijn een half uurtje zacht laten stoven



Ze maken in Duitsland ook een soort bebotok, gevulde koolbladeren, maar dan met rode kool, en daar ook koriander (of komijn) door het gehakt





Warm gerookte zalm


Rodekool-soep

Russische Borsjtj



Ik meen dat het in Polen met rode bieten gemaakt wordt, maar het kan ook andersom zijn

Ja, of ze maken het in Polen en in Rusland met bieten of met rode kool...

Rookspek uitbakken, ui en knof erbij, komijn, rode kool in dezelfde pan aanbakken, bouillon erbij en de kool gaar laten worden

Serveren met zure room

Je kan het ook pureren, wat agar agar erbij, en koud eten

Of het niet soepig maken en gewoon, met aardappelen, als groente eten

Erg lekker wordt het als de kool wordt gekookt met een scheut bier erbij en blokjes rookworst.






Een erg lekkere, niet te zoete, met ijs prima als aperitief te drinken likeur van Mirte en honing



Duif met rode kool-stamp


Maak rode kool-stamppot
Gebruik in de aardappelen melk, boter, witte peper en nootmuskaat

Kook de rode kool in het aardappelkookwater

Bak borstfilets van duif, met het vel er nog aan, snel aan beide zijden bruin in hete boter

Doe de warme stamp in een ovenschotel, leg er de filets op met de huid naar boven, giet de bakboter over de filets en de stamp en gratineer de schotel in een zo heet mogelijke oven




Pane carasauZie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Die Otto Kleynezaakje kon het niet vinden in Nederland
In Groningen vind je het in de Italiaanse kraam op de markt, en in de Italiaanse winkel


Varkenspoten met rode kool

Engeland



Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen

Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes uit de poten en die poten grof gehakt terug

Serveer met rode kool




Nog wat rode kool hier



Tau kwa
Extra stevige tofu


Ik zat te denken: kent iemand toevallig een vegetariër met gevoel voor humor?