zaterdag 18 november 2017

Sauce messine




Ik zat maar te denken

Wat is messine ook weer?

In ene schoot me te binnen dat ik dat jaren geleden ook zat te denken, toen ik in Tours in een antiquariaat het boek Cuisine messine (1890) zag liggen (en kocht; 370 pagina's; de prijs houden we onder de pet)

De keuken van Metz
Saus uit Metz

Zie dat boek in PDF, met links een uiterst handige index, hier (alle links hier in een nieuw venster); groot bestand, duurt ff

Ik ben niet zo gek op 19e eeuwse kookboeken, maar er zijn uitzonderingen. Dit boek, of "de Dumas" die ik laatst besprak...

Een schitterend boek: prachtige recepten en prachtig geschreven



We hadden laatst in de kroeg een Dürüm party
Hierboven Dürüm kebab
Hieronder Dürüm döner
Ik weet niet of het allemaal ethnoculisch klopt, maar goed


Het vreemde is dat die Sauce messine niet in dat kookboek staat, en wat dies meer zei: in geen enkel kookboek van mijn toch zo forsche verzameling

(Wat zou er, nu we het er toch over hebben, geworden zijn van die culikut Janny van der Heyden, "Ik heb bijna vierduizend kookboeken maar ik kook er zelden uit"?)
(Hoe weet die trouwens dat het er "bijna vierduizend" zijn? Telt ze die dan regelmatig?)
(Waar is de poppenwagen met brandend stro...)

Maar goed, je gaat zoeken op Sauce messine, en je krijgt vooral twee recepten

Brochet à la sauce messine
Snoek met sauce messine

En Dos de cabillaud, sauce messine
Kabeljauwrug met Sauce messine

Dat eerste recept is natuurlijk origineel, en die kabeljauw niet want dat verkochten ze vroeger niet in Metz

Dat is ook de eerste foto vandaag, met garnalen, wat ze vroeger ook niet verkochten in Metz




En dan nu mijn recept, eindelijk

Na lang nadenken en vergelijken, en ik ga het in eerste instantie bij friet maken
Zo proef je sauzen namelijk
Net zoals je kruiden proeft met een gekookt of gebakken ei

Au bain Marie boter smelten
Bloem erdoor werken
(1 theelepel bloem op 50 gram boter)

Iets meer dan een kop double cream erdoor
Twee eigeel
Twee eetlepels gehakte dragon, idem peterselie idem bieslook

Citroenrasp en Dijonmosterd naar maak

Laat langzaam dikken

Z/p en citroensap



Drie Turkse hete sauzen
Alle drie enorm lekker
(Ook die Heinz is Turks!)
Dat was mijn bijdrage aan de party


O ja!

Zie een partij culinaire apelullen hier

"Mooi diner in een echte ‘bistrot’, prachtig gelegen op het Place de la Bourse"
Een bistro op de Place de la Bourse, hahahahahahahahahaha!!!!!

Zie de Place de la Bourse hier
Een bistro, woehahahahahahahaha!!!

God God God wat een culinaire veenlijken...
Je zal er Godverdomme maar mee op reis moeten...

Die Otto Kleynepik was met ze op reis geweest
Die kon in Nederland daarna geen Pane carasau vinden
(Ariola, Folkingestraat; zelfs in de culinaire woestijn Groningen dus...)

De enige horeca die je in de omgeving (omgeving!) van de Place de la Bourse vindt, ligt aan de kade, links ervan. Terras, uiterst goeie Croques, uitstekende wijn... Ik heb een appartement op 150 meter afstand, ik ken ze goed
Die lui Bistro noemen? Ze slaan je dood