zaterdag 13 januari 2018

Gekookt




Soepgroente voor in de vriezer


Want wat je koopt is enerzijds niks omdat er geen ui, knof en peterselie door zit, en anderzijds omdat er bloemkool in zit, en ook wel paprika ("Boerensoepgroente", can one get stupid)(ja, in Nederland culinair wel ja)

Wortel en prei
Peterselie en selderijblad
Rode ui en knof granulaat

Granulaat, want geperste noch heel fijn gesneden knof kan je niet mooi verdelen over de rest

Grof ui-granulaat ipv ui kan ook prima

Soep, sauzen, stoverij...




Salsa van groene tomaten


Dat zijn dus geen onrijpe tomaten (waar je ook mooie dingen mee kan maken), maar die gestreepte groene-ook-als-ze-rijp-zijn

Heel erg aromatisch
Makro

Halveren, blubber eruit, in stukjes

Blender, pulse, uit en in een sauspan

Ui, knof, jalapeños, pulse
Naar pan

Pan aan de kook met limoensap en vers gebroken korianderzaad
Vijf minuten sudderen

Zout?

Potten, weck




Warmgerookte zalm met citroen en peper


Simpel en heerlijk...




Kaki


Nou ja, het is half rijp (redelijk zacht), dus het is tussen Sharon fruit en kaki in

Ik at het met roomijs, met vanilleijs (roomijs is beter), met Clotted cream (ach...), met warme custard uhh Crème anglaise (ja!), met slagroom (ach...)




Trouwens ik opende de eerste pot

jam van Reine Claude met Kaapse bes

Gruwelijk lekker!




Mincemeat pie

Mince pie

Christmaspie

Geen Christmas pie, dat is wat anders


Mincemeat ga je niet zelf maken, dat koop je
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Gebruik enkel en alleen Mincemeat met reuzel erdoor

Zowel het deeg zoals hieronder, als 500 à 600 gram Mincemeat is voldoende voor 12 stuks

Mincemeat naar smaak oppeppen met niet te grof gebroken walnoten, appelstukjes, bruine suiker, bruine rum, citroensap

375 patisseriebloem en 260 koude boter (in blokjes) in de machine op het plastic sikkelmes

125 gele basterdsuiker erdoor
Het moet rul worden

Een ei erdoor
Kneden met de hand; niet té

Folie, koel

In 8 cm vette muffin vormen, op 4 mm gerold en op 10 cm uitgestoken
Wat Mincemeat
Wat geklopt ei over het randje
Op 7(!) cm uitgestoken deksel erop en uitdrukkend vastplakken
Ei erover, wat grove kristalsuiker, en er een gaatje in prikken

220°, 15 minuten

Koel in de oven

Je kan ze, eerst wat draaiend, makkelijk uit de vorm krijgen
Zie rechtsboven

Poedersuiker

Het mooiste gebak van 2017!