zondag 28 januari 2018

Petatten alweer!





Friet

Met paardenvlees en rabarber


Een van de twee keer hier vandaag deden we makkelijk

Je kan naar de paardenslager gaan, maar je kan ook bij Jumbo zo'n blikje kopen

Boter, ui, knof, grove zwarte peper...
Wat rode wijn...

Blik erbij, roeren en proeven

Aardappelschijfjes voorbakken en afbakken
De helft werd mooi Pommes souffleés

Potje rabarbercompôte uit de koeling trekken...

Met Mayo en Belse pickels...

Ik had wel meer pommetjes dan hieronder hoor, maar ik bakte telkens een klein haffeltje...




Ovenaardappelen

Met gekonfijte eendenpoot en uienringen


Ovenaardappelen maken met p/z, wat ui en knof
Door het eendenvet gehaald dan dus

Grove uienringen idem

Cuisse de canard confit ook in de oven...

Gegeten met Tkemali
Rare maar erg lekkere combi




Aardappelpuree

Met eieren, prei en mosterdsaus


Puree maken (níet met kruimige aardappelen, en níet met een pureeknijper, we zijn Johannes Verdampt niet) met witte peper, nootmuskaat, volle melk en boter

Eieren hard koken, pellen

Prei goed blancheren

Flink boter, sjalot, knof, Koreaanse grof gemalen rode peper (of Ñora of half pikant half zoet paprikapoeder)...
Prei erbij...
Bloem...
Melk, witte wijn en wat Oxo...

Puree in een ovenschaal, schijven ei erop
Saus op smaak met mosterd en over het ei
In de oven

Serveer met citroen




Gekookte aardappel

Met koolvis, peultjes en kerrie


De vis ontdooien, en de peultjes kop-kont-doormidden en in koud water

Een West-Afrikaanse kerrie maken van komijn- en korianderzaad (beide geroosterd), zwarte peper, kaneel, kruidnagel, droge rode pepers, iets kardemom en flink koenjit

Aardappelen koken in geitenmelk met zout
Uit (melk bewaren!), koel, schijven

Met ghee een gebonden saus maken met de gebruikte melk en kippenbouillon
(Eerst ui en knof aanbraden, daarna de kerrie erbij)
Proef; citroen?
Aardappelschijven erin

Pindaolie, rode ui, knof, peultjes sauteren
Kippenbouillon, garen

Vis droogdeppen en bakken




Meuk

Oftewel alweer dikke chips

En daar weer rabarber bij

Met ook nog knak
Verse, van Aldi!


Die dikke chips zie het eerste gerecht vandaag

Knak heel zachtjes koken
Echt gerookt en in echte schapendarm

Ik at het met vier pickles!
Garlic pickle (met heel kleine knoflookteentjes erin)
Lime pickle (met heel kleine halve lemmetjes)
Mango pickle (met halve miniatuur mango'tjes)
Chili pickle (met groene pepertjes)