vrijdag 26 januari 2018

Rijst!




Nasi goreng

Met Dendeng en Abon sapi

En kalkoen en groententjens


Ik ben wat foto's kwijtgeraakt, van de volgende twee recepten, maar foto's van die nasi heb ik voldoende

Rijst koken, afgieten, storten, uitspreiden, droogdampen

Kalkoenstukjes in wat boter en wat maisolie bruin bakken
Uit de pan

De Dendeng (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) anderhalve minuut weken in heet water
Uitlekken
Krokant bakken in niet teveel pindaolie

Week gedroogde nasigroenten en -kruiden (ik gebruikte Conimex resp. Surinaamse) in nét genoeg warm water; geen drab van maken dus
Roer af en toe

Pindaolie, wortel...
Ui, knof, prei, ietsje rawit...
Peterselie, selderijblad...

De kruiden en "groenten"...
Plm. droogbakken

De rijst daarin "bakken"
Kalkoenstukjes erbij...
Wat Ketjap medja...

Serveer met de Abon sapi (apenhaar; zie hier) en de Dendeng (alle twee verslavend lekker!)
En sambal!



Dendeng


Amerikaanse rijst

Met tofukorrels en sperziebonen

De rijst Caribisch gebakken vóór het koken


Tofukorrels weken volgens de aanwijzingen
Koken idem, afgieten

Pindaolie, sperzie, uit

Pindaolie, ui, knof, lombok...

Rijst meebakken...

Kippenbouillon...
Rijst garen

Sperzie erbij en garen...

Op smaak met zeewiergelei (Gohan desuyo)
Binden met tapioca

Tofu erin opwarmen



Dendeng geweekt en gebakken


Sharbati rijst

Met gemarineerde tofu en kruisdisteloesterzwam

Ook wel Koningsdistelzwam, of Eryngii

Sharbati is heel dunne lange Basmati


Marinade tofuplakken: Chefoo wijn, light soy, gemberstroop, limoensap, sambal ketjap
En dus marineren

De rijst koken

Pindaolie, ui, knof, jalapeño...
Paddo's meebakken (ik had kleintjes)...
Wat bouillon en een deel van de marinade...

Tofu erin warmen...



Abon sapi


Griekse risotto

Ik bedoel: dat is een bepaald soort rijst
Maar dat moet je beschouwen als gewone rijst, niks risottorijst
Zo bleek...

Met Griekse rookworst en prei


Mooie bouillon maken

In liefst chorizovet (uitgebakken blokjes) ui en knof bakken
Grove zwarte peper
Prei...
Rozemarijn en basilicum (beide niet vers!)...

Bouillon en room...
Zeer laag zeer lang
Proef op zout

Worstschijfjes in de saus warmen
(Kan natuurlijk ook met Nederlandse rookworst...)

Rijst koken met bouillon en op smaak met wat citroensap




Rijstpasta

Met tofu (alweer; dat is toeval) en paprika en paprikasaus


Kook rijstpasta alla tagliatelle (Vietnamees), afgieten, koudspoelen, wat pindaolie erdoor

Tofuplakken bebloemen met tapioca
Goud bakken in pindaolie...

Paprika in pindaolie bakken...
Uit de pan

Pindaolie, ui, knof, een gebroken rood pepertje...
Zoete paprikapuree...
Rijstwijn (Kwantung mijio)...
Proef, fishsauce, wat Oxo of zo...
Bind met tapioca

Tofu erin...
Pasta erin...
Paprika erin...