maandag 26 februari 2018

Mangiare (hahahahahaha! 3)





Dus ik heb die mossel

drie keer op rij bij de neus gehad

woehahahahahahaha!!!



Dag Petra

Ik heb hier een recept van mijn vader. Ik ben in Indonesië geboren, niet in de koloniale tijd maar later. Mijn ouders woonden in Bogor en mijn vader werkte in de botanische tuin. Net als iedere buitenlandse familie hadden wij een kokkie, en net als elke expat gingen we een keer per jaar wat langere tijd naar Nederland. We zaten dan in Den Haag en gingen vaak Indonesisch eten. Er ware enkele dingen die we erg lekker vonden maar die nooit werden aangeboden. Die dingen heeft mijn vader leren maken in Indonesië, wat hij erg leuk vond en waar het personeel erg om moest lachen. Mijn moeder hield erg van eten maar totaal niet van koken. Zo was daar rendang maar niet met vlees maar met eieren. En ajam paniki, zoetzure kip waarbij het zuur op zijn Sumatraans (onze kokkie was Batakse) gemaakt werd met de stengel van ananas. Dat kon je drogen en is dan ook in grote hoeveeldheid mee naar Nederland gegaan toen mijn vader gepensioneerd was. Iets anders wat in Nederland niet werd aangeboden was alpokat, Indische advocaat. Dat werd gemaakt van arak bras (gestookte rijstwijn, toewak bras; je schrijft eigenlijk beras maar de uitspraak is bras) en eigeel. En daar zat een kruid in waarop de hele familie gek was en nog gek is, iets wat je nooit in een Indonesisch restaurant gebruikt vindt namelijk kentjoer. Ik denk dat veel Nederlanders de smaak raar vinden en wat kamferachtig, en dat is het ook maar enkele heel specifieke gerechten maakt het hemels.

Een van die gerechten, een favoriet in de familie maar ook van mijn vader om het te koken is Sop lontong, soep met lontong. Je haalt het mooie vlees van een kip en je hakt het vel, het karkas en de vleugels fijn. Daarvan trek je kippensoep met ui, knoflook, daoen salam, wat wortel en wat prei (bij ons thuis erg veel prei wat komt van onze Joodse achtergrond) en muntok peperbolletjes. Er mag best een kippenblokje bij voor het zout op het laatst. Helemaal afkoelen en het vet eraf scheppen en bewaren.
In de gezeefde soep waar helemaal geen vet in mag zitten lontong koken, een uurtje en zachtjes, maar de soep kookt ondertussen wel wat in voor de smaak. Gebruik lontong van gebroken rijst. Lontong uit de soep en koelen en dan openknippen.
In wat pindaolie de in stukjes gesneden kip bakken en uit de pan.
In weer wat pindaolie ui en knoflook bakken met gember- en laoswortel in stukjes en een kleingesneden rode lombok zonder de pitjes. Stukken witte koolblad meebakken of Chinese kool of spitskool, en na even kleingehamerde stukjes kentjoer. In Indonesië werd dan verse kentjoer gebruikt, maar zelfs in Indonesië gebruikten wij gedroogde, daar is niets mis mee.
De soep erbij en de kool met de kip erbij laten garen.
De lontong in blokjes snijden en in de soep warmen. De lontong gekookt in bouillon is niet echt compact maar de smaak is prachtig zelfs al valt het helemaal uit elkaar. Wat jammer is: in Indonesië hadden we lontong in pisangblad in plaats van in plastic. Veel lekkerder en hier niet te koop. Wel pisangblad maar lontong maken is erg moeilijk.

Veel succes met jullie programma!

Manon Winschoten





Dag Petra
Is mijn recept (sop lontong) wel goed aangekomen?
Groet
Manon

Dag Manon,
U had inderdaad nog niet gehoord dat uw recept goed was binnengekomen bij ons. Bij deze; het recept voor de Sop Longton is goed bij ons gearriveerd, erg leuk! Als we het in de uitzending gaan maken en proeven dan hoort u dat binnenkort van ons.
Met vriendelijke groet namens Mangiare,
Francien

Dag Manon,
Vanavond zullen we in de uitzending de Sop lontong proeven, naar het door jou ingestuurde recept van je vader.
Ik hoop natuurlijk dat je dit een leuk bericht vindt.
Zou je mij nog willen voorzien van de naam van jouw vader en van wanneer tot wanneer jouw familie in Bogor woonde?
Zelfs verse kentjoer was te krijgen.
Met vriendelijke groet, namens Mangiare, Francien
Francien Knorringa

Dag Francien;
Niet gezien dit bericht! Zat in de spam map...
Nou ja, alles is toch goed gekomen!
Groetjes, Manon

Spam! Mooi is dat…
En jazeker, helemaal goedgekomen.
Vriendelijke groet,
Francien




Beluister de uitzending hier (alle links hier in een nieuw venster)
De bespreking van Sop Lontong begint op 45.55


Dag Francien
Wat leuk dat jullie mijn recept hebben gekozen! Zoals het altijd gaat: net toen ik de uitzending hoorde schoot me nog een recept met kentjoer te binnen wat we ook nog maken, sambel (zo schrijf je dat) petjel, Javaanse satehsaus met kentjoer. Het is niet het Surinaamse gerecht petjel.
Groetjes, Manon



Op de site:
Van luisteraar Manon Winschoten kregen we een beschrijving van Sop Lontong, de soep die haar vader zo node miste als hij voor langere tijd in Nederland was. Het was een favoriet in de familie en van haar vader om te koken.
[Volgt mijn recept]
Noot van de redactie: Wees niet te voorzichtig met de kruiden en smaakmakers als kentoer [sic] en daoen salam.



Iemand mailde me:
Ik heb Mangiare teruggeluisterd. Wat een complimenten op het recept! "Een waanzinnig mooie soep" (Pascal Jalhay). Ik geloof ook dat de smaak iets vervlakt zou kunnen zijn doordat de kruiden niet de versheid hebben die ze bij aanschaf ter plekke zouden hebben [ik denk wat anders. Ik denk dat die truus geen mooie kippensoep kan koken]. Ik denk dat hij graag met je in contact zou komen. Die chef zat vol bewondering en zeer aandachtig te proeven. Hermus, Possel en Jalhay waren met stomheid geslagen. Vreemd dat Jalhay  de kruiden niet kende. Hoe ga jij dat oplossen als jullie “met zijn drieën“ worden uitgenodigd?




En wie denkt u dat Manon Winschoten is?

Hahahahahaha!

Zie ook gisteren en eergisteren!

Zie ook morgen!




Die apelul Poetin laat eerst iedereen kapot schieten, en daarna komt ie verklaren dat morgen hulpkonvooien erdoor mogen