woensdag 28 maart 2018

Kroketten (21)





Zie de eerste aflevering van deze maxi serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende

Uren leesplezier

Geen gezeik à la Vreugdeloos of Haar van Onder



Groot Surinaams Kookboek

In feite het kookboek van de Surinaamse huishoudschool


Fijne broodvruchtkroketten


Vlees van de broodvrucht prakken en mengen met eierdooier

Gesmolten boter erdoor, zout, nootmuskaat, stukjes gekookte ham of garnalen

Stijfgeklopt eiwit erdoor

Kroketten vormen, paneren etc.




Ordi eten
Knak, dikke chips, rabarber, diverse pickles (knof, rode peper, limoen, mango)


Cassave balletjes met bakkeljauw

Zoutevis weken, water eens verversen, afgieten, opkoken, koelen, ontgraten en -vellen

Cassave schillen, stukken, koken, prakken...

Boter, ui, [knof!] en rode peper...
Bakkeljauw erbij...
Tomatenpuree...

Mengen met de puree

Kroketten vormen etc.


Garnalen bitterballen

Gedroogde garnalen spoelen en weken

Met bouillon dikke havermoutpap maken
Op smaak met mosterd en zout
Koelen

Boter, garnalen, ui [en knof!], groene peper...

Vijzelen en mengen met de pap

Kroketten vormen etc.



Drumsticks, Crème fraiche, vadouvan


Vleeskroketten

Rundvlees stoven, afgieten, koelen, en fijnhakken

Van de bouillon dikke gebonden saus maken met zout

Het vlees erdoor en op smaak met citroen en peper

Kroketten vormen etc.


Viskroketten

Vis koken met ui en soepgroenten
Schoonmaken, prakken

Boter, ui [en knof!]...
Stukken stevige tomaat...

Oud brood in de visbouillon weken en uitknijpen

Alles mengen, kroketten vormen etc.




Gevacumeerde eendenborst


Pesikroketten

Pesi: gele linzen, maar ze gebruiken djarpesi, een soort kleine boontjes

Goed weken en prakken (met een pepertje), dus net als bij falafel

Er gefruite ui door werken [en knof!], sioe (Light soy) en zout

Kroketten vormen etc.


Indische kroketten

Uit De Echte Indische Keuken

Een onbekend maar uitstekend boek

Half om half rul maken, maar niet met vet maar met wat water

Prei erbij (heel fijn gesneden), en na even nootmuskaat, palmsuiker, wat in water verdunde Petis oedang, peper

Bloem, dik papje, erdoor, koelen

Kroketten vormen etc.






Schitterend!

Ongelofelijk schitterend


Zie hier