vrijdag 23 maart 2018

Te maken recepten



Vissershaven Arnemuiden
Dank PJ!


Tsja...

Er zijn nogal wat recepten waar ik nog niet aan toe ben gekomen

Die ga ik nou, althans enkele, hier publiceren, niet zoals ik ze vond op het web, maar al aangepast op basis van mijn ervaring

En dan ga ik ze maken, en dan verwijs ik terug naar hier, en dan gaan we vergelijken!

Daar gaan we!
Ik ben niet verantwoordelijk voor de teksten!



Kip pekelen


Dit is 100% Sylvia Witteman, maar hoe ik eraan kom, geen idee. Uhh, waarschijnlijk stuurde ze me het ooit...

Beter maak je een pekel: 60 gram zout op een liter vloeistof.
Die vloeistof is dan bijvoorbeeld 1 derde wijn en de rest water.
Ik heb daar van de week nog een rundertong in laten marineren, drie dagen. Was erg lekker.
Pekelen is sowieso geweldig.

Een kip knapt daar enorm van op en hij hoeft maar een paar uur.
Probeer het eens.
Citroenschijven, knoflook en zo kun je ook door die marinade doen.
Jeneverbessen, whatever. 



Sardinevissers
Douarnenez


Kippensoep met laos


Ook weer geen idee waar het vandaan komt
Jaaaaren geleden

Breng 2,5 deciliter water in een grote pan aan de kook en voeg 1/2 liter kokosmelk toe.
Schil de laos en snijd in dunne plakken.
Verwijder de harde delen van het citroengras en snijd de stengels in stukjes van 2,5 centimeter.
Voeg de kippendijen, laos, het citroengras en 1 eetlepel vissaus toe.
Laat de soep 30 minuten zachtjes koken.
Snijd de kipfilet in stukjes en voeg deze halverwege de kooktijd toe aan de soep.
Roer de rest van de kokosmelk door de soep en breng de soep aan de kook.
Snijd de kleine Spaanse pepers overlangs doormidden.
Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Voeg ze met de citroenblaadjes toe aan de soep. Neem de pan van het vuur.
Maak de uitjes schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Snijd weer Spaanse peper overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes.
Schep de soep in de kommen.
Besprenkel de soep met het citroensap en de rest van de vissaus en verdeel de ui en Spaanse peper erover.





Garnalenvissers
Cancale


Piendang keloewek


Piendang (piëndang) is een vlees-of vissaus, ik bedoel: een saus mét vlees of vis erin

Keloewek: zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Knoflook persen. [ik zou zeggen: vlak voordat je het gebruikt]
De keloewek fijnmalen.
Ui kleinsnijden.
Varkensvlees kleinsnijden.
Kook het vlees in bouillon gaar.
Meng de knoflook en keloewek door de uien, met wat zout.
Fruit dit mengsel bruin in de olie.
Voeg hieraan het vlees toe, met de bouillon.
Dan asem en keloewek toevoegen en alles gaar koken.

Ik weet niet of dit recept te vertrouwen is...



Melkkar
Spakenburg


Sajoer bamboe


 

Gebruik "verse" bamboe (toko, in plastic buizen)

Snijd de bamboe in reepjes en het rund- of kippoulet [kipkip!] in stukken.
Snipper de ui en de knoflook heel fijn.
Hak de kemirinoten fijn.
Wrijf de ui, knoflook en kemirinoten samen met de sambal, trassi, laos, ketoembar en zout fijn.
Doe de olie in een pan en fruit het kruidenpapje 1 à 2 minuten.
Doe het water (of de bouillon) erbij en het vlees.
Kook het vlees nu gaar.
Voeg vervolgens de bamboe toe en laat die warm worden (niet koken).




"Oogst van knolgewassen"
Aan de bloem en de stengel te zien denk ik dat het witte schorseneer is
Haverwortel
Paarse morgenster
Ik heb ze in de tuin, en straten verder zie ik ze elk jaar opkomen
(Zaadjes met zo'n drijfpluis!)


Sambal goreng kentang


Dat ga ik zeker maken want dat vind ik enorm lekker, en het lukt me nooit het echt perfect te maken
Zou dit recept het zijn?
Drooggebakken aardappel (of tempeh!) in zoetzure saus

Fruit in wat arachideolie ui, knoflook, rauwe trassi, sambal, laos en redelijk wat palmsuiker.
Als de uien bruin zijn, goed droge kleine blokjes aardappel erbij. Roer alles goed door elkaar.
Voeg als laatste wat ketjap toe. Niet teveel, de aardappel moet redelijk droog blijven.
Feitelijk is dit vergelijkbaar met het (Franse) glaceren van wortel of meiknolletjes.




Paardenslager
 Joigny



O ja!

Grap gehoord van een neger

Waarom heeft God negers met erg witte tanden geschapen?

Dan kan je ze in het donker beter op hun bek slaan




O ja!

Grap gehoord van een Turkse

Van die cabaretière, hoe heet die ook weer
Eerst werkte ze samen met een ander

Je mag Turkse vrouwen nooit in hun gezicht slaan of ze bespugen
Behalve als hun snor in brand staat




Dit lag bij de Keurslager

Zie je het vocht?

Het is dus niet vers, het is gevroren geweest (maar werd als vers aangeboden)

Je kan vochtig vlees niet vacumeren want dan schiet het vocht in het vacumeerapparaat

Gevroren en weer ontdooit geweest
Door de vries gebroken celwanden ontdooien
Ik bedoel: je vriest, celwanden breken want vocht in de cel bevriest en zet dus uit; ontdooien: vocht loopt uit de gebroken celwanden