vrijdag 6 april 2018

Voorjaarskoken



Vandaag weer eens inkopen



Boragie

Als je er tenminste aan kan komen
Hopelijk, want het is een enorm lekkere groente, familie van de kardoen en de artisjok
Alleen hopscheuten is een lekkerder groente, maar ja, daar kunt je al helemaal niet aankomen, afgezien nog van dat het goud kost


Maak schoon als rabarber en gooi de stukjes in kokend en licht gezouten water
Ze zijn snel gaar

Serveer liefst met een saus, gemaakt als béchamel maar in plaats van melk met een bouillon getrokken van schelpdieren en garnalen en wat witte wijn
Een waar godenmaal, helemaal als je in die saus nog even wat schelpdieren en garnalen pocheert

Het kan ook simpel
Serveer ze met wat olijfolie erover, waarin je knof hebt uitgebakken




Broodschotel met kaas


Dat had bij die post van woensdag gekund


Laat een flinke hoeveeldheid fijngesneden zoete ui glazig worden in een sauspan, in flink boter, en voeg ook knof toe

Maak er een bruine roux van

Maak er een dikke soep van met half groentenbouillon, kwart water, kwart witte wijn

Kruid met nootmuskaat, laurier, peper en half pikant paprikapoeder

Laat een kwartier zacht trekken
Nu kan je groenten toevoegen, paprika bijvoorbeeld

Proef, en roer er wat congac door (doet veel goed aan de smaak)

Vul een diepe ovenschotel met lagen geroosterd bruin brood waarop steeds verkruimelde Roquefort of Stilton en daarover de soep

Bestrooi met geraspte Gruyère

Bak een minuut of 20 op 190 graden



De allerlekkerste amontillado



Migas del pastor

Kruimels van de herder


Die krijgen niet elke dag brood, en zoals hieronder eten ze het oude brood


Hard oud vloerbrood (zo lìchtbruin mogelijk) in flinterdunne plakjes snijden en die plakjes in kleine stukjes
In grove "kruimels" zeg maar

In een wok of braadpan in wat olijfolie wat stukjes rauwe ham en/of slakken en/of knoflook aanbakken, maar het kan ook zonder
Officieel moet in de olie eerst wat lamsvet en wat spek uitgebakken worden, om te voorkomen dat het eten wordt "gestolen door joden of moren"

Flink gesnipperde knof erbij, even later goed omscheppend dat brood erin meebakken, een scheutje water erbij en eventueel uitgeknepen rijpe tomaat
Goed omroeren, en blijven roeren tot het mengsel weer droog en rul is

Pan op tafel zetten, iedereen een liefst houten lepel geven, lepel in de pan, en tegen de wand van de pan die lepel voldrukken
Serveren met rosé en ijskoude blauwe druiven



Bij AH heet het Vleesfond
Hoofdingrediënt: varkensvet



Crema all'arancia

Sinaasappelroom



Kleine sauspan, laag vuur, raspsel van twee biosinaasappels, acht eetlepels sap, vier eetlepels suiker
Blijf roeren tot de suiker opgelost is

Van het vuur af en laat 10 minuten koelen

Pan of schaal, een kop room, kloppen met een garde tot de room "fluffy" is
Spatel er wat van de sinaasappelsaus door
Ga zo verder tot alle saus is opgenomen.

Serveer op een plak cake



Erg lekker




Pannenkoek uit Korea

Aangepast Telegraaf recept



Als bloem gebruik je half gewone bloem en half rijstebloem

Maak er beslag van met goed koud water, zout, ei en wat sesamolie voor de smaak

Roerbak paprika, rode ui, rode peper, knof, bos-ui en reepjes paddenstoelen (shiitake!) in iets arachide olie

Uit de pan, wat sesamzaad in de pan laten kleuren, wat groenten erover en daarover wat beslag

Na even draaien, nog even bakken, uit de pan, warm houden en meer pannenkoeken bakken

Serveer met een dipsaus van sojasaus, gembersiroop, chilisaus en citroensap





Zie de volgende aflevering hier