woensdag 23 mei 2018

Aubergine!



Chinese aubergine
Die paarse, niet zwarte dus, zijn een stuk minder sponzig


Aubergine op toast


Aubergine in schijven, zout aan twee kanten, 10 minuten, afspoelen en goed uitknijpen en droog deppen
Of gebruik Surinaamse of Chinese aubergine, of Garden eggs; dan hoeft dat niet want die zijn minder sponzig

Stoof op laag vuur blokjes aubergine gaar met wat grof gesnipperde ui en iets knof in olijfolie
Laat heel goed uitlekken en breng op smaak met p/z

Maak toast en houd warm.

Meng iets losgeklopt ei met peterselie en p/z en bak met die aubergine een soort roerei

Beleg er de toast mee en bestrooi met geraspte jonge komijnekaas



Afrikaanse aubergine
Rechts ook aubergine, Garden eggs
(Vandaar de naam eggplant)


Aubergine met kaas


Aubergine in plakken, zout, 10 minuten, draaien, zout, 10 minuten, goed afspoelen en uitknijpen, droogdeppen, door de boekweitbloem (geeft krokanter resultaat), goudbruin bakken in heel hete olie (niet warm genoeg: aubergine trekt vol olie)

Olijfolie, ui, knof, zwarte peper, aardappelblokjes, zout...
Kippenbouillon, witte wijn...
Proef
De aardappel moet stevig blijven!

Ovenschotel invetten, aubergine, aardappelspul, en er Camembert en Roquefort over verdelen

Vet erover spuiten, oven



Surinaamse aubergine


Aubergine, gevuld met groenten en tofu of panir


Kook in de lengte gehalveerde en iets uitgeholde aubergines half gaar in water met zout; bewaar wat je uit de aubergines snijdt

Bak in arachide-olie ui, knof, champignons en de achtergehouden aubergine

Kruid met paprikapoeder, oregano, p/z

Meng, van het vuur af, met blokjes tofu of panir en wat tomatenpuree

Vul er de aubergines mee en bak die 15 minuten op 200 graden, met paneermeel over de vulling



"Groene" aubergine


Moussaka

Aubergine-lasagne


Griekenland


Maak ragú bolognese en béchamel

Snijd aubergines in ronde, vrij dikke schijven en bestrooi die aan beide zijden met flink zout

Laat een kwartier liggen, spoel goed af, knijp uit en dep droog

Bak de schijven goudbruin in heel weinig goed hete olijfolie

Klop wat eiwit door de bolognese en werk er wat paneermeel door

Leg een laag aubergine in een ovenschotel, een laag bolognese, aubergine etc.
De bovenste laag wordt aubergine

Werk door de béchamel wat eigeel en iets eiwit
Roer er geraspte kaas door van een stevig smakende soort, liefts Griekse natuurlijk, giet over de mousaka en bestrooi die daarna met extra geraspte kaas

Bak in een hete oven tot de mousaka bruin is



Thaise aubergine


Aubergine in bloedworstsaus

Albi, Frankrijk



Snijd aubergines in niet te dunne plakken en wrijf die aan beide zijden met flink zout in

Laat 10 minuten liggen en spoel het zout er goed af (vinger erlangs halen en proeven)

Dep droog, haal door bloem waarin wat peper en zout en bak snel bruin in ietsje goed hete olijfolie

Leg de aubergine in de warme bloedworstsaus en laat garen

Serveer met een entrecôte of zo
En met "grijze" rosé uit de streek



Gele aubergine


Bloedworstsaus

Albi, Frankrijk



Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knof

Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe

Laat aan de kook komen en prak verder en kook in tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe
Laat inkoken tot sausdikte

Proef op p/z



Makua puong
Thailand