woensdag 16 mei 2018

Zult en zo



Spaanse zult


Er bestaan heel wat soorten zult


Duitsland: Sülze
Engeland: Brawn
Vlaanderen: Preskop
Frankrijk: Tête pressée (wat natuurlijk hetzelfde is als Preskop); Fromage de tête (kopkaas; Engels Headcheese)
Spanje: Cabeza de jabali (kop van wild zwijn, maar niet dat het van wild zwijn gemaakt is)


En je hebt bij ons Zult en Zure zult
Morgen weer recepten, en dan kom ik terug op het verschil


Verwante zaken: pâté, tongenworst, balkenbrij, bloedworst, rolpens...


Lincolnshire haslet is ook zoiets
Iets tussen pâté en gehaktbrood in
Met brood en melk, door 2 op 1 niet te vet doorregen en lever
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Echte mooie (geen grijze blubber) zure zult


Morgen dus de recepten van Zult en van Zure zult


Ook een recept morgen voor Sülze

In Duitsland vind je enorm veel soorten Sülze
Die met uien vind ik de lekkerste
Ook Sülze met gevogelte erdoor


Engelse zult
Ze nemen varkenspoot voor de gelei, wij nemen varkenskop
Culinair België en Frankrijk en ik: kalfsschouderblad
Citroen ipv azijn
"Look for nasty bits like eyes or summin[something]"
Zie hier



Duitse tongenworst


Bloedworst, Blood pudding, Boudin noir, Morcilla
De mooiste drie soorten vind ik de droge Duitse, en de Spaanse morcilla met ui en die met rijst
Trouwens de Aragonese zoete, met pijnboompitten en kaneel, mag er ook zijn
O ja, en die Surinaamse!

Bloedworst en balkenbrij zijn verwant, schreef ik

In Limburg loopt dat in mekaar over
Daar kan Bloedpoetes bloedworst betekenen, maar ook een tussenvorm tussen bloedworst en balkenbrij (was dat in Kerkrade of was dat in Sittard?)

Blood pudding zie hier
Deel 2 zie hier

Mijn slager levert gevacumeerd bloed



Franse tongenworst


Haggis!
Ook zoiets
Zie hier

Het is niet makkelijk een goede Youtube te vinden

De ingrediënten correct: zie hier
Dit is Noord-Engelse haggis, dus geen maag

Met maag zie hier

Je serveert het met Whiskey over de schijven gesprenkeld, en met een "band of pipers marching around the table"
Zie hier
In Praag hadden die Schotten maar een enkele piper ter beschikking...



Spaanse tongenworst