zondag 14 januari 2018

Kookboeken, ingrediënten (1)






Ik heb weer een stapel kookboeken die over bepaalde ingrediënten gaan

Zeven stuks, dus het worden twee uitzendingen



Gek op groente en fruit


AH, 2012

Met "bewaardoosetiketten, ansichtkaarten, kids-stickers en kortingscoupons" (welke laatste er niet meer in zaten; ik had daar graag mee naar zo'n winkel gegaan)

Aardappelen en groenten, Fruit, Kruiden en specerijen

Recepten natuurlijk als "Aardbeien met munthangop", de eeuwige "Venkelsalade met sinaasappel en olijven", de onvermijdelijke "Witlof gegratineerd met geitenkaas" en jawel, "Chili con carne met mango"

"Pizza bianca (zonder tomaat maar mét Mozzarella"), de lulpraat


Gaan we iets maken?

Nou, nou je het zegt: een aubergine uit de oven, dat heb ik nog nooit gemaakt, althans geen hele (waar je tegen het ontploffingsgevaar gaatjes in moet prikken, schijnt het)



Down Under Marmite


La Bonne Cuisine au Vin

Ook met bier hoor


Œufs à l'alsacienne
Gruyère in witte wijn raspen
Dat bindt niet zonder maizena


Omelette de Pablo
Een omelet in een ovenschaal, ham erover, wijn en madera, afdekken en in de oven
Kweenie

(Ik zag trouwens vandaag een tube Pommes Paolo; God wat een getrut! Zie hier; alle links hier in een nieuw venster)


Sauce à l'orange
Vreemd
Ui knof...
Wijn tijm laurier, p/z en laten blubberen...
In bruine roux
Suikeren en laten blubberen
Sinaasappellikeur en door de zeef


Roll-Pince
Rolpens

Olieballen


Verschillende dingen die ik wil maken

Parelhoen in Muscadet

Kreeft in sherry (Amontillado of Oloroso)

Sinaasappelen in zijn geheel gekookt met suiker, vanille en rosé de Provence

Pruneaux d'Agen in port

Deense bief
Dat is Duitse bief met bier
Saus is uien, bier, reduceren

Een Brusselse variant van Luikse bouletten in Leffe

Scandinavische stokvis (zoutevis staat er; schande) in sterk bruin bier





De Lekkerste Vleesgerechten van uw Slager

Het Worstmakersgilde, plm. 1985 schat ik


"Boerenmetworst, gedroogd of gerookt"
De bekende onnozelheid
Gedroogd, of gedroogd en gerookt

"Filet de bœuf wordt in veel gevallen van paardevlees gemaakt"

Hammousse
Ja, daar dacht ik laatst ook als eens aan, dat zie je niet meer...

"Rilettes van kippevlees", lazer op

"Beweeg het vlees over de bodem van de pan zodat u alle warmte benut"
heel verstandig

"Ketjap benteng (zout)"
Daar heb je het weer
Ketjap benteng is ketjap die ná fermentatie pas gezoet of gezout is




De tweede aflevering overmorgen, met foto's van Oxo, Viandox en Bovril
En van Vegamite (= Kraft-Heinz; Marmite = Unilever)
[Ging niet door, maar die foto's wel; tweede aflevering zie hier]



O ja!

Op 2 januari maakte die culinaire apelul Broekbaard een Pièce montée
Zonder ook maar een fractie verstand van Pièces montées te hebben...
In Nederland kan dat
Dat een enorme boerenlul op TV, voorspelbaar zonder succes, mag proberen uit te leggen dat hij geen boerenlul is



O ja!

Moorlag mag aanblijven omdat hij de boel besodemieterd heeft, maar dan dus legaal, "vanuit goede bedoelingen"
Zoals het een goed PvdAer betaamt!
Hahahahahaha!!!!