zaterdag 14 april 2018

Mosselen (41)



Preisaus met Griekse rookworst


Zie de eerste aflevering van deze uiterst prestigieuze serie, die al het gekwaak van Haar van Onder, Botto Kleynejan, Panneke Vreugdeloos en Varkes Huivers doet verbleken, en terecht, hier (alle links hier in een nieuw venster)



Dagkookboek 2


Franse mosselen

Open met witte wijn, grofgesneden ui, veel versgemalen (ik zou zeggen vers gebroken witte) peper en peterselie

Afgieten (vocht opvangen), koelen, uithalen

Saus van roux, kookvocht, witte wijn

Warm de mosselen in de saus met peterselie en geraspte ui

Dit lijkt op Mouclade, = + kerrie



Römertopf, kip, ontbijtspek, Crème fraiche, verse knof


Italiaanse mosselen

Voor Tweede Kerstdag, tsja

Mooie tomatensaus met witte wijn maken, zonder zout

Mosselen openen met witte wijn, veel versgemalen (ik zeg...) peper, wat zout
Afgieten, vocht opvangen, koelen

Wat kookvocht bij de saus, Noilly Prat (er staat vermout, maar goed), cayennepeper

Plattere schelp eraf, schaal, saus, peterselie

Stokbrood

Kan ook koud



Spaghetti met die goedkope hamburger Cheddar


Risotto met mosselen

Open mosselen op uw favoriete manier (Sesam open u!)
Afgieten, koelen, uithalen

Maak tomaat-risotto met ui en knof
Gebruik laurier en cayennepeper

Risotto, mosselen erop, doperwten, meng, warm



Sugar snaps, sjalot, knof, jalapeño


Spaghetti con le cozze

Spaghetti met mosselen

Open mosselen met wat witte wijn
Afgieten, koelen, uithalen

Olijfolie, sjalot, knof...
Bouillon, witte wijn, tomatenpuree...
Citroenrasp, p/z, tijm, basilicum, cayennepeper ("en suiker", flikker op)

Kook spaghetti

Bind de saus met aardappelmeel met wat citroensap door het water

Mosselen in de saus (eventueel + garnalen)

Serveer met geraspte Parmezaan



Tofu, paprika, rijstpasta, paprikasaus


Mosselschelpje met knoflooksaus

Mosselen openen met wat witte wijn
Afgieten, koelen, uithalen

Witte wijn, sjalot ("ui"), fors inkoken

Peterselie, boter, geperste knof
Goed door mekaar slaan
P/z
Room
Mosselen erin
Warm
In coquilleschelpen

(Nee, niet warmen; in die schelpen, paneermeel, boterspuit, oven)



Zeeuws spek


Ik Kan Koken


Mosselen koken

Dat gaat altijd met selderijblad



Mosselen in witte wijn

De mosselen openen met witte wijn

Er wordt een saus gemaakt met daarin ook hier cayennepeper
De saus wordt ook gebonden, nadat de mosselen er even in hebben gestoofd, met eigeel, en er gaat citroensap bij
Pas op schiften dus

(O wacht; twee recepten die ook in De Kleine Ik Kan Koken besprak ik al. Nou ja, jammer dan.)



Artisjokharten


Mosselen à la Villeroy

Mosselen openen met witte wijn en peper
Afgieten, koelen, uithalen

Roux, mosselen erdoor halen, paneren, frituren



Mosselsla

Gekookte mosselen, augurk, zilveruitjes, ansjovis, olie, azijn, p/z

Oftewel mosselen, augurk, zilverui, mayo



Zie de volgende aflevering hier




Kleine kruisdistelzwam



Femke

Femke van der Laan is wel goed
Zie hier

Femke Halsema is een enorme trut
Zie hier
Geen pluchen trut als burgemeester van Amsterdam? Zeg het hier!