zaterdag 3 mei 2008

IJs 1


IHA
IJs van appelmoes. IJs van meloen. Van pruimen. Van gedroogde pruimen.
Half custard half abrikozenijs met 'n plak Arretje's cake.
Custard-citroenijs (zoiets als lemon curd maar dan ijs). Aardbeienijs met chocolade-mintsaus. Vanille-ijs met marmeladesaus. Grapefruitijs met honing-roomsaus. (Alle sauzen, dat spreekt vanzelf, warm.)

Het mengsel: als voor jam zeg maar.
Fruitsap of -puree met flink suiker erdoor.
In roomijs zit ook room, in sorbet niet.

IJs zonder ijsmachine
: doe het ijsmengsel in een plastic koelkastbak en zet in de vriezer.
Roer elke vijf minuten goed om tot het ijs helemaal bevroren is maar toch nog roerbaar.

Ice cream soda
I scream, you scream, Ice cream, that´s what I want
In díe tijd bestond het nog.
Een bolletje roomijs in zo´n champagne-flûte, en sodawater erover schenken.
Heerlijk.



IJs van gedroogde pruimen
Gebruik pruimen uit blik; die van AH, maar misschien ook andere supers, zijn prima; geen suiker, wel mooi zoet.
200 gram uitgelekte en ontpitte pruimen. Sap: opdrinken.
Mengen met sap van een halve citroen, 200 cc room, 225 cc volle melk, 1 eigeel.
Blender, koelen.
Etc.

Café Liègois
Een bolletje roomijs (zie hierboven maar dan zonder pruimen) in een coupe doen, en een espresso´tje erover gieten.

IJs met warme vruchtensaus
Dat is simpel.
Jam roerend opwarmen met wat water en wat cognac of eau de vie, en ietsje cardamom en/of kaneel en/of kruidnagel.
Proef op suiker.

Omgekeerde dame
Simpel. Chocolade-ijs met saus van witte chocolade.
Chocolade-ijs: prima recept hier (alle links in nieuw venster).
Chocolade-saus, wit of bruin:
Laat chocolade (soort naar smaak; het hoort eigenlijk met "couverture") op laag vuur en op een vlamverdeler smelten in wat melk.
Roer er room naar smaak door.
Variatie: laat wat gehakte muntblaadjes meetrekken. After Eight-saus.

Sorbet van kriek
Kriek, niet teveel suiker en wat citroensap. That's all.

Vanille-ijs
Maak ijs van vanillevla, althans van Crème Anglaise
Eerst maar gewone vanille-vla.
Breng een liter melk aan de kook met een gespleten vanille-stokje.
Klop in een steelpan vier eigelen met een-derde kopje suiker tot een egale lichtgekleurde massa.
Giet, stevig kloppend, drie-vierde van de melk langzaam in de sauspan.
Laat, steeds roerend, de saus in de steelpan au bain Marie indikken en voeg, ook weer roerend, de rest van de melk toe (zonder het vanillestokje).
Breng eventueel op smaak met kaneel of koffie-likeur.
Voor gebruik in patisserie (Tompouce!) of voor vanille-ijs: Crème anglaise. Gebruik de dubbele hoeveelheid eieren en wat meer suiker.
Vanille-ijs met gember
Een klassieker uit de Indonesisch-koloniale keuken.
Serveer balletjes vanille-ijs met gemberbolletjes en gembernat.
En met slagroom natuurlijk.

Kastanje-ijs
Zoek op het blog


Volgende aflevering zie hier