maandag 10 augustus 2015

Italië (6)




Veneto


De Veneto is in feite Venezia Euganea, wat deels ligt tussen Venezia Tridentina (Alto Adige en Trentino) en Venezia Giulia (Friuli en Giulia).

Venezia Tridentina en Venezia Giulia bespreek ik in aflevering 7 en 8.


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links openen in een nieuw venster).


Venezia Euganea

Achtereenvolgens bespreek ik Venetië zelf, Rovigo, Padua, Verona, Vicenza, Belluno en Treviso.
Zie hier.




Handel, Romeinen, Marco Polo, Arabieren, kruisvaarders, kruiden.
Peper natuurlijk, maar eerder Paradijskorrels (zie hier).
Saffraan, dragon, nootmuskaat en foelie, gember...
Krenten...


Belangrijkste gerechten: minestra, lever met uien, scampi, rijst met doperwten (risi e bisi), polenta, bonensoep, tomatensaus met uien en schelpdieren, inktvis, krab...

Radijs, artisjokken, kool, biet, sla...
Perziken, abrikozen, kersen...
Tong, sardien...
Vogeltjes aan het spit, veel vlees, wild...

Veel rijst (Risotto), nauwelijks pasta (fettucine, of pasta e fagiole, pasta met bonen)
Zwarte risotto (met inkvisinkt)



Fegato alla veneziana


Fegato alla veneziana, kalfslever met uien zie hier

Baccalà mantecato, "bewerkte" bacalao, zie hier
Brandade de morue-achtig

Risotto all'onda, in golven, zie hier, maar dat betekent ook zowat vloeibare risotto op je bord

Veel soep
Met pens, met kip, met kikker, linzensoep...




Baccalà mantecato


Rovigo

Veel wild en gevogelte
Veel soorten eenden
Veel eend-gerechten (met noten, met bacon en uien, met bonen...)

Taling natuurlijk ook, waterhoen, aalscholver, gans, strandlopers...

Veel waterwild dus ook veel vis
Veel paling
Risotto en soep-achtige risotto (vergelijk met de Valenciaanse rijstsoep, Arrós caldoso)

Steur en kaviaar...


Padua

Beetje Venetiaans, beetje Bologna

Risotto met kip en gedroogde paddestoelen

Pompoensoep

Haas aan het spit

Halve gepaneerde tomaten met uiensaus

Pasta met hanenkammen (vlees bedoel ik) en salie

Duiven met rindermerg

Polenta met vogeltjes



Haas aan het spit


Verona

Veel wijn (Bardolino) en veel zoet gebak

IJs met een soort cranberries

Veel gnocchi van aardappel
Dikwijls met een saus van merg, boter, bouillon, paneermeel, Parmezaan

Kip met paddestoelen, pasta met paddestoelen...
Veel paddestoelen-sauzen (met boter, olijfolie, ui, knof, peterselie), ook bij geroosterd vlees (geit) en vis

Risotto met ham en paddestoelen
Risotto met kippenlever

Salami van rund en varken

Korenaar-asperges


Vicenza

Gevogelte gebakken in klei gepakt
Vogeltjes aan het spit
Duiven aan het spit, met polenta en met laurier
Kalkoen aan het spit, bedropen met grapefruitsap
Bacalao (hier met flink ui en gekookt in melk), slakken

Kersen, aardbeien

Asperges met pappardelle en room

Kaas (Forme di Vèzzena)

Tagliatelle gekookt als risotto en met doperwten



Risotto alla veronese
Selderij, ui, peterselie, wortel, koolrabi


Belluno

Veel bonensoep, liefst (zoals in de hele Veneto) met kievitsbonen uit Lamon
Zuppa di fagiole
Minestrone alla bellunese

Asperges, kip, wild

Kaneel-peren, Russet appels

Walnoten, kastanjes

Gerookte ham, polenta met worst...
Heel erg veel polenta trouwens

Tagliatelle met patrijs en paddo's
Gnocchi met kaas en salie
Ravioli met Ricotta, oude kaas, ei en pompoen
Lasagne met noten en maanzaad

Rijst met boter
Rijst met worstjes
Rijstepap met melk

Parelgort
Speck in brooddeeg gebakken

Worst van paard en varken, gepekelde tong
Veel soorten kaas waar we hier nooit van hebben gehoord


Treviso

Veel groenten en noten
Veel soorten sla (veel soorten Radicchio, ook in olie gebakken)

Veel eiergerechten, veel soorten vis, veel soorten kaas, veel soorten brood

Rivierkreeft maar ook veel krab
Forel, paling, kikkers...

Een ovenschotel van lagen brood en lagen duif met ingewanden

Worst gekookt in rijstsoep

Gans met selderij
Pens, haas...



Orzo perlato, parelgort

Volgende aflevering (Alto Adige en Trentino) zie hier